Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Він тут жив

У Львові відкрили мурал пам’яті академіка Возницького
20 травня, 11:16

Зображення патріарха музейної справи, Героя України, багаторічного директора Львівської національної галереї мистецтв, лауреата Національної премії імені Шевченка — Бориса Григоровича Возницького (1926—2012) відкрили на стіні будинку №2, що на вул. Симона Петлюри.

Мурал створили митці кафедр сакрального мистецтва та монументального живопису Академії мистецтв — над малюнком кілька тижнів працювали п’ять художників на чолі із Святославом Владикою. Про це «Дню» розповіли у Львівській міській раді.

На відкритті муралу була присутня донька академіка Возницького — реставратор і викладач Лариса Возницька-Разінкова, яка схвально відгукнулася про зображення Бориса Григоровича. «Мені дуже подобається цей малюнок, і не лише тому, що це мій батько, — сказала Лариса Борисівна. — Оцінюю зображення як історик мистецтва — мені подобаються і композиція, і кольори, і лаконічність. Крім того, саме у цьому будинку розташована наша перша з татом квартира у Львові. Будинок здали в експлуатацію 1972 року, і ми переїхали сюди. Дуже приємно, що саме на цьому будинку зображено Бориса Григоровича».

Проєкт здійснено у межах програми «Генії з мікрорайонів», мета якої — популяризація імен відомих постатей культури та мистецтва Львова, знакових історичних подій, а ще — покращення візуального сприйняття уніфікованих житлових будівель, споруд та комплексів, зведених у 1970—1990-х роках, новобудов та формування покращеного сприйняття архітектурного довкілля і його творчої візуальної інтерпретації.

«Програма «Генії з мікрорайонів» передбачає зображення у всіх шести районах Львова, на жаль, мало відомих для самих львів’ян, проте відомих у світі постатей, — зазначає керівник управління культури Христина Береговська. — Ми розпочали із зображення Бориса Возницького. Наступними будуть мурали із Василем Сліпаком та Андреєм Шептицьким. Далі за списком Олена Степанів, Юрій Вербицький, Захер Мазох та Дебора Фогель».

За словами Христини Береговської, ідея скерована у два напрями. Перший — співпрацювати із забудовниками, які можуть наносити на фасади зображення відомих постатей чи події в різних техніках монументального мистецтва. Другий — наносити такі зображення вже на існуючі будівлі, які потребують покращення вигляду.

Фінансування робіт здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених у міському бюджеті на реалізацію заходів програми «Львів 2020: Фокус на культуру» у рамках акції «Генії з мікрорайонів: шість районів, шість муралів, шість особистостей».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати