Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибух позитиву

Картини тернопільської художниці Олесі Гудими зобразять на марках «Укрпошти»
05 червня, 15:20

Вибухом позитиву можна назвати виставку живопису молодої креативної художниці Олесі Гудими «Українська душа», яка відкрилась 1 червня в Тернопільському обласному художньому музеї. Яскраві, феєричні картини із серій «Квіти», «Українська мадонна», «Ангели миру для України» в обрамленні музики Моцарта «звучали» особливо атмосферно. Як розповіла «Дню» пані Олеся, багато робіт вона писала саме під його мелодії. Отож серед понад сорока полотен, представлених у експозиції, є також «Квіти для Моцарта».

За фахом Олеся Гудима — журналіст. Живописом почала займатися у 2007 року й до цього часу створила тисячу картин. Доводиться малювати навіть уночі, адже уваги потребують і діти, яких четверо. Каже, що без чоловіка не змогла би справитися з домашніми клопотами. Фотохудожник Любомир Кіт — нині також арт-менеджер художниці. Стартувала Олеся Гудима серією «Сновида». Потім були «Кроки», вже названі, «Ангели для України», «Українська мадонна», «Квіти». Її роботи — в приватних колекціях майже усіх країн світу, окрім Австралії й Аргентини. У травні її роботи експонувалися в столичному Мистецькому арсеналі. Незадовго серія талановитої тернополянки «Українська мадонна» буде на поштових марках «Укрпошти», а картина «Дерево життя» — на вітальній листівці. Відома британська фірма Wraptious вже відтворила «Квіти» Олесі Гудими на подушках з екошкіри.

Узимку роботи художниці опублікували на обкладинках часопису «Канон», що видають в американському Портленді, і київського журналу «Слово Жінки». Картини пані Олесі, виконані в еклектичному змішанні художніх напрямів — імпресіонізму, експресіонізму, абстракціонізму, символізму, наїв-арту, математизму, магічного реалізму, постмодернізму. Художниця наголошує: її живопис — інтуїтивний, що твориться серцем спонтанно, не базуючись на традиційних законах.

Проте аби так малювати, треба довгі роки розвиватися технічно, — переконана Олеся Гудима. У своїй авторській техніці вона застосовує імпасто і сфумато, використовуючи мастихіни, пензлики, гребінці. Зізнається, що їй імпонує мистецтво позитивізму. Нині йдеться про те, щоби була чистота кольорів на картині, а це дуже важко», — розповідає художниця.

Експонуватимуть роботи Олесі Гудими в Тернопільському обласному художньому музеї до 18-го червня. Це вже третя персональна виставка молодої художниці в рідному місті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати