Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З перспективою на добро

У Львові представлять живопис мистецтвознавця і художника Романа Яціва
23 травня, 12:15

Експозиція матиме назву «Відблиски». Відкриють її у вівторок, 26 травня, у галереї «Меланка-арт», що на вул. Лесі Українки, 8.

Автора виставки добре знають і поважають у мистецьких колах не тільки Львова й України, а й далеко за її межами.

Романові Мироновичу Яціву 63 роки. 

Мистецького фаху навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв). Викладачі з фаху – Мирон Яців, Карло Звіринський, Юрій Скандаков, Михайло Курилич, Володимир Островський, Теофіл Мисько, Володимир Овсійчук, Степан Коропчак, Данило Довбошинський. 

Працював у Львівському музеї українського мистецтва, Львівському відділенні Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. Максима Рильського АН України, Інституті народознавства НАН України. 

Від вересня 2007 року – проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв. Кандидат мистецтвознавства, професор, член Національної спілки художників України, спілки художників «Клуб українських мистців», заслужений працівник культури України, Дійсний член Наукового товариства ім. Тараса Шевченка. Лауреат обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури в номінації «Культурологія, мистецтвознавство, музейна справа» – імені Святослава Гординського. 

Основна сфера зацікавлень Романа Яціва – українське образотворче мистецтво XX–XXI століть, а в його науковому доробку неймовірна кількість (понад 700!) наукових і науково-популярних публікацій, в тому числі – авторські монографії та альбоми. Мистецькі розвідки науковця стосувалися, зокрема, традицій і новаторства львівської графіки 1945-1990-х років. Також Роман Миронович вивчав і популяризував творчість Олекси Шатківського, Еммануїла Миська, Павла Ковжуна, Олени Ґердан-Заклинської, Романа Чорнія, Роберта Лісовського, Романа Турина, Петра Грегорійчука, Івана Іванця, родини Петра Холодного… Список можна продовжувати. 

Варто додати, що Роман Яців – постійний автор й експерт «Дня» з питань культурології, мистецтвознавства і музейної справи. Залюбки зголошується до співпраці.  

Попри велику завантаженість, завжди знаходить час для малювання. Учасник мистецьких виставок, в тому числі – персональних, у Львові, Рівному, Дрогобичі, Краматорську, Дружківці, Києві, Одесі, також – у Польщі (Лодзь та Познань) і Канаді (Торонто). Картини Романа Яціва зберігаються у приватних колекціях України, Німеччини, Канади та США.

У творчості тяжіє до безпредметного мистецтва, а це – мистецтво чистих відчуттів. 

Анонсуючи виставку, її організатори зазначають, що концептуально малярство Романа Яціва балансує між «магічним реалізмом» та ліричною абстракцією, коли художній образ конструюється в процесі організації кольорових барв та асоціативних пластичних форм: «З такої безпосередності малярського акту визрівають ті чи інші рефлексії, які є плодом художньої уяви та екзистенції автора». 

Від себе особисто додам, що полотна Романа Яціва завжди вирізняють ліризм, делікатність і духовність. Їх завжди приємно бачити, біля них завжди приємно бути, бо вони не тільки вражають неймовірною колористикою, а й спонукають до роздумів. І завжди з перспективою на ДОБРО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати