Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Золоте «диво»

Наше перше олімпійське золото — від миколаївця Олександра Абраменка. Проте, щоб зберегти фристайл в Україні, потрібно відновити тренувальну базу
19 лютого, 18:23
ФОТО РЕЙТЕР

18 лютого миколаївці разом з усією Україною святкували отримання першої золотої медалі, яку приніс нам на Олімпіаді у Пхьончхані фристайліст з Миколаївщини Олександр Абраменко. Водночас ця медаль стала першою золотою медаллю для України з фристайлу за всю історію участі нашої країни в Олімпійських іграх.

Народився Олександр у місті Первомайську Миколаївської області. Закінчив Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Для Олександра ця Олімпіада вже четверта. До того були Олімпійські ігри в Італії в 2006, у Канаді в 2010 та в Росії в 2014 році.

Як зазначає батько Олександра, Володимир АБРАМЕНКО, для всіх золота медаль була несподіванкою: «Спочатку, звичайно, у нас був шок, так само, як і у Саші. Коли я вже зрозумів, що це дійсно золота медаль, у мене була радість. Ми думали, що він буде в трійці призерів, але щоб золота медаль — чесно кажучи, ні, ми не очікували».

ФОТО РЕЙТЕР

Шлях до Олімпіади 2018 року був для Олександра досить складним. «По-перше, він після серйозної спортивної травми. Олександр дуже швидко відновлювався. Складно було те, що незалежно від попередніх перемог (це і Кришталевий глобус, і призер етапів Кубку Світу), ліцензію він отримував лише за один сезон. Якщо інші олімпійці отримували ліцензію за два сезони та сукупний результат, то Саша отримував за один результат. До того ж в цьому сезоні було дуже мало етапів Кубку Світу, де Олександр мав би змогу отримати ліцензію. Крім того, ми пропустили етап Кубку в Москві, зі зрозумілих для всіх нас причин. Там залишалося лише два Кубки. Але Саша впорався, він став другим, увійшов у шістку і тим самим отримав собі ліцензію на Олімпіаду», – розповідає Володимир Абраменко.

Значну роль у перемозі Олександра в Олімпіаді зіграли і тренери. «Зараз сформувався своєрідний тандем. Це Саша, Сашин старший тренер Максим Нескромний та головний тренер Енвер Аблаєв. До такого ступеня гарний тандем сформувався. І вони разом готувалися, один одного підтримували і, в принципі, разом вони заробили золоту медаль», – говорить батько чемпіона.

За словами Володимира Абраменка, держава повністю забезпечила підготовку Олександра до участі в Олімпіаді: «Я говорив з Сашою, він казав, що фінансування було достатнім для підготовки до Олімпіади. Плюс до всього Україна входить в ТОП-5 за виплатою призових. Тому скаржитися на щось просто неможливо».

Як і більшість перемог українських спортсменів на світових першостях, Олександр Абраменко тріумфував не завдяки, а всупереч. На сьогодні українські спортсмени, поступаючись в умовах тренувань більшості своїх колег з інших країн, фактично дивом та власним талантом виборюють перші місця.

ФОТО РЕЙТЕР

Так говорить і народний депутат України Тарас КРЕМІНЬ: «Вітаючи і Олександра Абраменка, і його тата Володимира, який неймовірно вболівав за свого сина — олімпійського чемпіона, я сказав, що його перемога не завдяки, а всупереч. Недостатньо активна підтримка зимових видів спорту, недостатня підтримка мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Недостатня активність України в промоції своїх спортсменів. Нам потрібно інвестувати в талановиту молодь, у сферу вищих навчальних закладів, які готують спортсменів. Результат, який показав Олександр Абраменко, — це показник якості спортивної освіти у нас в Миколаєві, яка виховує талановитих спортсменів. Олександр Абраменко — випускник Національного університету кораблебудування, і, по суті, весь колектив університету працював над покращанням його спортивних показників і допомагав йому. Показник Олександра Абраменка — це результат школи фристайлу, яка у 80-х роках з’явилася у Миколаєві завдяки ініціативі Віталія Шведова, який побудував 12-метровий трамплін на спортивній базі «Спартак». Це дозволило південному місту Миколаєву конкурувати з містами та столицями зимових видів спорту».

На складних умовах, у яких спортсмени готуються до Олімпіади, акцентує і Олександр САДОВСЬКИЙ, начальник відділу з питань фізичної культури і спорту Миколаївської облдержадміністрації: «Це Олімпійські ігри, де часто стається те диво, яке зараз сталося і з Олександром. Ми сподівалися, що він досить вдало виступить на цих Олімпійських іграх, але все одно рівно для нас це було дуже приємною несподіванкою — саме золота нагорода Олександра. Все-таки ми довели, що в Україні є спортсмени, які здатні виборювати золоті нагороди на Олімпійських іграх, навіть попри те, що нашим спортсменам немає де готуватися, у наших спортсменів завжди якісь фінансові проблеми, коли ми їдемо на змагання, коли ми їдемо на збори. Але Олександр завоював нагороду не завдяки чомусь, а всупереч всьому».

Те, що перемога була всупереч, стає зрозумілим при одному погляді на вже не працюючу вишку для фристайлу в Миколаєві. За словами Олександра Садовського, для того, щоб зберегти фристайл як такий, «треба відновити базу, повністю відремонтувати вишку, зробити зал для стрибків на батуті». «Якщо не буде бази, де б могли тренуватися спортсмени, значить, у нас не буде цього виду спорту», — зазначає чиновник.

Проблеми олімпійців та олімпійських видів спорту досить часто обговорюють і учасники ток-шоу «Телевізійний прес-клуб з Глібом Головченком». «Напередодні Олімпіади ми вкотре збиралися в ефірі колом чиновників, депутатів, спортсменів, журналістів та просто небайдужих городян і обговорювали проблеми олімпійців та спорту в цілому. На жаль, ситуація з фінансуванням спортсменів і, особливо, олімпійських видів спорту бажає кращого. Всі учасники дуже сподівалися на перемогу Олександра, і він не підвів. Він довів, що навіть в південному місті може вирости олімпійський чемпіон зимового виду спорту. Тепер наше завдання — сприяти відновленню бази, створенню умов, коли б наші спортсмени мали достойну базу для тренування. Нам вдалося зробити якісну базу для фехтування, і завдяки об’єднанню зусиль наша чемпіонка Ольга Харлан та наші юні зірки цього виду спорту отримали гідні умови для тренування. Тепер маємо нове завдання — зробити достойну базу для фристайлістів», — зазначає генеральний продюсер ТК ТАК TV, секретар НСЖУ Гліб ГОЛОВЧЕНКО.

Про те, що перемога Олександра Абраменка на Олімпіаді може стати поштовхом для більшої уваги до фристайлу та умов тренування спортсменів, говорить і Володимир Абраменко: «Думаю, що реакція на перемогу буде позитивна. На сьогодні Міністерство фінансує ті види спорту, які дають результат. Зараз це золота медаль. Тому не розвивати цей вид спорту –  буде великою помилкою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати