Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розрізали» без скальпеля і згоди пацієнтів

Райони Вінниччини бунтують через поділ території області на госпітальні округи
27 січня, 13:02
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Відповідно до проекту Вінницької ОДА, в області планують створити три госпітальні округи: Вінницький, Могилів-Подільський і Тульчинський, де діятиме лікарня інтенсивного лікування, а медичні заклади в інших районах перепрофілюють. Таке рішення викликало суспільний резонанс і здійняло хвилю протестів, яка прокотилася майже всіма районними центрами області. А все тому, що вінничани добре знають ціну медичних реформ. 2011 року область увійшла в число чотирьох регіонів, де запровадили пілотний проект із реформування медицини. Реформа успішно провалилася, вщент зруйнувавши педіатричну службу та систему роботи «вузьких» спеціалістів. Наступати вдруге на «медичні» граблі вінничани не хочуть.

«МИ ПРОТИ БЕЗДУМНОГО І НЕВИВАЖЕНОГО РІШЕННЯ»

Найгучніші протести проти попереднього поділу території області на госпітальні округи відбулися цими днями в Іллінцях, Томашполі, Козятині, Гайсині та Шаргороді. В останньому містечку досі неспокійно. Протестуючи проти реформи, шаргородці провели багатотисячний мітинг під стінами райдержадміністрації. Зараз кажуть, що коли влада не почує їхніх вимог, то перекриють залізницю на станції Ярошенка.

«Громада нашого краю не погоджується з таким переділом, оскільки в такому разі без належної медичної допомоги залишається майже 60 тисяч пацієнтів. Шаргородський район буде входити до Могилів-Подільського госпітального округу, лікарня якого розташована за 65 км від Шаргорода і 105 км від віддалених сіл району. Транспортного сполучення належного немає, автобус ходить один раз. А дорогою є крутий узвіз, подолати який за складних погодних умов буде неможливо (і становище доріг, до речі, — це окреме питання). За таких умов вагітним жінкам доведеться народжувати в салоні автомобіля, а ургентним хворим помирати по дорозі до лікарні, — переконує відома в області волонтерка із Шаргорода Валентина ВЕЛЬГАН. — У Шаргороді діє сучасна районна лікарня з кваліфікованими спеціалістами, там є все необхідне для госпітального округу. Тому вимагаємо, щоб наша лікарня залишилася лікарнею інтенсивного лікування ІІ типу. Ми не проти реформування, а проти бездумного і невиваженого рішення. Наша місцева влада, учасники бойових дій, волонтери, громадські активісти підготували звернення і розіслали в різні інстанції. Так просто ми не здамося!»

На випередження спрацювали в Козятині. Щойно місцеві жителі почали готуватися до пікету, голова райради Віктор Слободянюк зібрав депутатів на позачергову сесію. Під час засідання вони підготували звернення до влади (обласної та центральної) з проханням залишити лікарню у статусі лікарні інтенсивного лікування і з вимогою притягнути до відповідальності керівника обласного департаменту охорони здоров’я, за чиїм поданням передбачалося перепрофілювання лікарні.

«Не взявши до уваги жодних показників та постійних звернень Козятинського керівництва, причому всіх гілок влади, чиновники департаменту охорони здоров’я зробили перший крок до закриття сучасного лікувального закладу. Таким чином пацієнтів позбавляють можливості оперативно отримати необхідну екстрену медичну допомогу. У такій самій ситуації опинилися жителі сусідніх Оратівського та Погребищенського районів»,         — написав голова Козятинської райдержадміністрації Олег ОРКУША на офіційному сайті Козятинської РДА. Також додав, що Козятин має статус міста обласного значення, де працює сучасна багатопрофільна лікарня, а обласні чиновники вирішили знизити рівень статусу закладу, змусивши жителів Козятина їздити до сусідньої Калинівської районної лікарні.

Швидко відреагували на протести й в Іллінцях. Цей район планували віднести до Тульчинського госпітального округу, хоч відстань між Іллінцями й Тульчином становить 71 км (що суперечить критеріям формуванням округів). На заклики людей приєднати їх до Вінниці, відстань до якої — 65 км і до якої значно краща дорога, влада кидала аргументи, що Вінницький госпітальний округ і так занадто великий. Але через численні пропозиції та логістичні переконання було вирішено приєднати Іллінецький район до Вінницького госпітального округу.

«УСЕ ЦЕ ПОЛІТИЧНІ СПЕКУЛЯЦІЇ»

Тим часом відповідальні за створення госпітальних округів представники обласної влади переконують, що напружену ситуацію в районах створюють політичні партії, які спекулюють на цій темі. Заступник голови Вінницької ОДА Ігор ІВАСЮК каже: «Зараз проект рішення — на стадії обговорення, і ніхто не закриватиме жодних лікарень без погодження з місцевою громадою. Але є певні політичні партії, які прагнуть роздмухати скандал довкола госпітальних округів спеціально. «Перекроювання» районів між округами ще не завершилося. Так, наприклад, в останній редакції проекту враховано побажання Томашпільського району, який захотів стати частиною Тульчинського округу, а не Могилів-Подільського. Так само з Іллінцями — їм теж зручніше діставатися Вінниці, аніж Тульчина чи Гайсина. Тому робота над проектом з формування госпітальних округів на Вінниччині триватиме й надалі. Думки та пропозиції від громад буде взято до уваги. А всі суперечки навколо цього питання та акції протесту, що прокотились кількома районами області, — все це політичні спекуляції».

Такої ж думки і директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила ГРАБОВИЧ. «Обласний департамент охорони здоров’я має чітку картину про якість і можливості кожної районної лікарні. Але деякі керівники в районах вирішили, що їхні лікарні цілком можуть бути центром госпітальних округів, а те, яку допомогу і як швидко вони надають людям в екстрених випадках, зараз нікого не цікавить. Тому вони політизують питання і намагаються досягнути свого,       — каже вона. — Медичні заклади — це власність районів та окремих територіальних громад. Департамент не має повноважень когось скорочувати чи щось закривати. Тому всі лікарні залишаться. Інше питання — якщо в нас буде страхова медицина, про яку давно говорять, кожен лікувальний заклад буде виживати, залежно від того, наскільки він буде затребуваний. І скільки страхових полісів принесуть туди пацієнти».

ХТО НЕ ВСТИГ, ТОЙ ЗАПІЗНИВСЯ?

Міністерство охорони здоров’я зазначило, що регіони мали надіслати попередні плани округів на затвердження ще до кінця грудня 2016 року, що і зробила Вінницька область, інакше МОЗ сформував би округи на свій розсуд... Тепер до 1 лютого МОЗ має подати проекти госпітальних округів уряду. Очевидно, що всі райони Вінниччини (та й більшості областей, які поки що не зрозуміли, що відбувається) не встигнуть узгодити всі «за» і «проти». А хто не встиг — той запізнився. Але ставити крапку формуванням «медичної» мапи області насправді зарано. У соціальних мережах жителі різних районів активно формуються в групи проти поділу території області на госпітальні округи. І вони мають на меті змусити уряд призупинити дію постанови про створення госпітальних округів для детального вивчення та обговорення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати