Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Українцям відбили прагнення заглядати за «історичний горизонт»

Головний редактор газети «День» Лариса Івшина стала гостею студії радіо «Незалежність»
06 жовтня, 14:25

У розмові з ведучою радіостанції Лариса Івшина розповіла про книжкові новинки «Дня» — «Повернення в Царгород» та публіцистичний триптих «Котел», або Справа без терміну давності», «Я свідок – записки з окупованого Луганська» та «Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв». Про те, чому українським політикам важливо знати історію, як виховати нове покоління кваліфікованих державних діячів та ефект від прочитання видань з Бібліотеки «Дня» — у розмові з Ларисою Івшиною.

«Наші історичні книги складають абсолютно іншу концептуальну лінію переосмислення української історії, зокрема стосунків з нашими сусідами, — зауважила головний редактор «Дня». — Це не просто книги, які з тієї чи іншої причини нам у «Дні» раптом захотілося упорядкувати та видати. Ми маємо своє бачення історії й послідовно здійснювали роботу в цьому напрямку. Дванадцять років тому вийшла друком наша перша книга «Україна Incognita», яка і до сьогодні є лідером наших внутрішніх рейтингів продажу. Вона перевидана вісім разів! На цьому ґрунті виросли всі інші книги. До прикладу, ми видали «Війни і мир, або Українці — поляки: брати/вороги, сусіди...». Коли я слухаю наших політиків, зокрема прем’єра під час його поїздки в Польщу, то розумію, що він нашу книгу не читав. З розмов політиків відчутно, що мінімум історичних знань вони ще не взяли. Політики майбутнього, я переконана, мають бути виховані на якісно іншій літературі, зокрема тій, яку видає «День». Тоді, оперуючи реальними знаннями, вони будуть говорити і діяти інакше».

За словами Лариси Івшиною, українцям за багато століть під Московією відбили прагнення заглядати за «історичний горизонт». «Росія перебрала на себе (не без допомоги багатьох українців свого часу) місію «центру». Але це не виправдано... Саме Україна – природній синтез заходу і сходу. Допомогти розібратися в цьому, зрозуміти теперішню свою роль — це для нас у «Дні» був природній, але дуже непростий шлях, — продовжує Лариса Олексіївна. — Книга «Повернення в Царгород» допомагає відчути абсолютно іншу ясність, допомагає розкрити вічний «бермудський трикутник», який сковував українську волю, енергію, змушував Україну спілкуватися зі світом через посередників. Ми його розімкнули цією книгою. Сподіваюсь, читачі це відчують».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати