Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять цікавих книжкових новинок грудня-січня — за версією «Дня»

23 січня, 17:09

Зиму 2013—2014 років явно не назвеш найбільш літературною порою року. Для багатьох із нас за нинішніх обставин традиційно затишне зимове читання під якимсь пледом у м’якому кріслі біля засніженого вікна відверто втратило свій смак. Та, на щастя, і у такі дні не зупинився ані літературний процес, ані книговидавничий конвеєр. Тому до уваги читачів «Дня» — десятка цікавих книжкових новинок грудня-січня. Здається, почитати є що...

1. Політичні протести й інакодумство в Україні 1960—1990 рр.

Документи і матеріали. — Київ: Смолоскип, 2013.

Збірник надзвичайно цікавих документів з історії останніх 30 років існування Радянської України. Звіти й доповіді КДБ засвідчують існування й подробиці як організованого дисидентського спротиву радянській диктатурі, так і спонтанного народного протесту, що виливався в найрізноманітніші форми — від мітингів до листівок, написів і зривання червоних прапорів з установ. Певно, — найактуальніше видання (детальнішу рецензію читайте у матеріалі «Інший бік «радянської стабільності»: документи щоденного опору»).

2. Тарас Шевченко.

Гайдамаки. Факсимільне видання першодруку 1841 року; Григорій Грабович. Шевченкові «Гайдамаки»: поема і критика; Олесь Федорчук. Перше видання шевченкових «Гайдамаків»: історія книжки. — Київ: Критика, 2013.

Наближається 200-річчя Тараса Шевченка, і видавництво «Критика» здійснило цікаву академічну публікацію. Три книжки, об’єднані в одне видання, — факсимільне видання першодруку «Гайдамаків», однієї з центральних поем у творчості Шевченка, та два дослідження цього твору: одне — спрямоване більше на рецепцію, форму і зміст «Гайдамаків», друге — на історію тексту. Чудово, що ювілей Кобзаря спонукає до серйозних проектів, а не до звичних уже, на жаль, шароварницьких профанацій.

3. Олег Криштопа.

Україна: масштаб 1:1. — Київ:

Темпора, 2013.

Книжка художніх репортажів письменника і журналіста, лауреата Премії «Самовидець» за найкращий репортаж. Олег Криштопа проїхав різними частинами країни та описав свої враження від того, як люди переживають суспільні трансформації останніх років, при цьому передбачувано коливаючись від оптимізму до відчаю.

4. Сергій Жадан.

Месопотамія. — Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014.

Довгоочікувана нова книжка одного з очевидних лідерів сучасної української літератури, а також одного з активних учасників громадянського спротиву Сергія Жадана з традиційно географічною назвою. До неї так само традиційно ввійшла як поезія, так і проза. Або, якщо буквально процитувати, «дев’ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень».

5. Богдана Матіяш.

Казки Різдва. — Київ: Видавництво Старого Лева, 2013.

Хоч нинішнє Різдво, як уже було сказано, вийшло далеко не затишним, це не скасовує потреби в різдвяному читанні, різдвяних казках. Саме таку книжку представила Богдана Матіяш, дотепер більш відома як поетка та перекладачка. Люди і тварини, янголи, Марія й навіть Авель спробують створити світлий святковий настрій.

6. Іван Андрусяк.

Книга трав, дерев і птахів. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2013.

До чергової книжки відомого українського поета ввійшли як нові, так і старі твори. Доволі герметичні, філософічно-пейзажні вірші, багато в чому ґрунтовані на бароковій традиції, як зазначають упорядники, для тих, «хто в хаосі постмодерного світу не розучився цінувати живу природність, тихий розмисел, роботу душі, божественну гармонію природи і людини».

7. Галина Ткачук.

Вечірні крамниці вулиці

Волоської. — Київ: Темпора, 2014.

Письменниця вирішила звернутися до такого атмосферного й історичного куточка української столиці, як Поділ. І написала історію в характерному для неї трохи казковому дусі про дивовижні пригоди завсідників подільських крамничок — білок, птахів, собак та інших — і про те, як вони захищали від злодіїв найдорожчі реліквії Подолу...

8. Вано Крюґер.

Зіґґі Фрейд і Ктулху. — Київ: Смолоскип, 2014.

Нова книжка одного з найбільш концептуальних молодих українських поетів. Вано Крюґер активно сполучає іронію з метафізикою, лірику з міфологізацією. Зрештою, як видно навіть із назви збірки, він не цурається поєднувати культурні знаки із зовсім різних просторів: від алхімії до Олександра Духновича.

9. Сергій Дячук.

Біла ріка. — Київ: Електрокнига, 2014.

Родинна сага з буковинської Гуцульщини. Історія життя трьох поколінь на тлі шаленого ХХ століття. Австро-Угорщина, Румунія, УПА, Совєти... Виглядає так, що історична тематика залишається бажаною і цікавою для українських письменників, котрі таким чином заповнюють білі плями самоусвідомлення й самоосмислення нашого народу.

10. Надійка Гербіш.

Помаранчевий дарунок. — Київ: Брайт Букс, 2013.

І, нарешті, лідерка численних рейтингів продажу Надійка Гербіш, авторка затишних історії до кави та інших напоїв, представила нову книжку. Її герой — маленьке Мишенятко. Воно вийшло з рідної нори на величезне засніжене поле. А попереду на нього чекає багато пригод і цікавинок. Іще одна незамінна порція суцільного позитиву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати