Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Лебедине озеро» знімаю вже упродовж 19 років»

Рівненський фотограф Олександр Харват — про водойму, яка не замерзає навіть у найлютіші морози, та її поселенців
01 березня, 17:00

Олександр Харват — відомий рівненський фотограф, автор мистецьких проектів, які стали традицією і брендом, впізнаваним за кордоном. Він — знаний мандрівник, який знімав у багатьох екзотичних куточках світу. Тим часом і на Рівненщині є місця, які Олександр Харват фотографує упродовж багатьох років. Одним із них є «Лебедине озеро» поблизу села Лідаво у Здолбунівському районі. Так його називає сам автор світлин і переконує — водойму можна вважати унікальною, адже вона не замерзає навіть у найлютіші морози. Саме тому з року в рік сюди на зиму прилітають лебеді. Це озеро в різну пору року і час доби Олександр Харват фотографує уже впродовж 19 років.

«Це місце можна побачити, якщо їхати трасою Рівне — Острог, перед поворотом на село Лідаво. Уже упродовж багатьох років я сюди заїжджаю і дивлюся, як поживають лебеді. У мене чимало фото із цим краєвидом, зроблених у різну пору року. Щоправда, влітку тут зазвичай цих красенів нема. Інша річ — зима. Це озеро цікаве тим, що не замерзає навіть у люті морози, бо тут б’ють джерела. Ось лебеді сюди й прилітають. А місцеві жителі їх підгодовують.

Я щоразу, як сюди їду, беру булку чи дві хлібини для цих птахів. Хоча розповідають, що були й прикрі випадки, коли лебедям намагалися нашкодити. Навіть не уявляю, як таке можливо і навіщо це робити, — розповідає Олександр Харват. — Ці кадри я зробив, коли їхав на відкриття виставки в «Острозьку академію».  Коли виклав фото у «Фейсбук», то багато хто почав запитувати в коментарях, де розташоване це місце. Насправді ми доволі часто не помічаємо краси навколо, не повертаємо голову в потрібний бік. Можливо, я більш уважний до таких речей саме через те, що фотографую. Взагалі вперше я сфотографував «Лебедине озеро» ще в 1999 році. Знімав ще на плівку. Тоді вдалося сфотографувати захід сонця. А вчора було доволі похмуро. Це видно на знімках. Але цікавими можуть бути кадри, зроблені за різних умов. А лебеді зимують тут щороку. Можливо, це династія птахів облюбувала озеро».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати