Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще один голос із українських 20-х

Представлено книжку Сергія Пилипенка «Тисячі в одиницях»
30 листопада, 10:16

Є книжки, які своєю появою спрямовані нагадати про цілий пласт української історії. Такою є «Тисячі в одиницях. Вибрані оповідання і байки», представлення якої нещодавно відбулася в Києві. Це книжка творів Сергія Пилипенка, котрий брав участь у Першій світовій війні. Він служив і рядовим, і капітаном, а згодом створив Спілку селянських письменників «Плуг», підтримуючи селянську молодь. Тож його біографія акумулювала досвід, який досі не є досить вербалізованим. Тим ціннішими є оповідання Пилипенка, наприклад «В поході», «Огнева паніка», «Льодохід», у яких ідеться про Першу світову війну. Адже, як слушно зазначають видавці: «Про західний фронт написані тисячі книжок, поставлені п’єси і зняті фільми. А те, що відбувалося на фронті східному, досі залишається не описаним».

Крім того, відомим є факт, що Сергій Пилипенко був опонентом Миколи Хвильового в літературній дискусії 1925— 1928 рр., проте значно менше знають, що деякі з оповідань Миколи Хвильового були видані у видавництві «Шлях освіти» саме за редагуванням Сергія Пилипенка. Загалом, як зазначають видавці, упродовж 1920—1931 рр. він відредагував більш ніж 80 творів.

Ще один погляд на історію Першої світової війни та ще один голос із українських 1920-х — важливий крок, щоби сформувати цілісне уявлення про те, як жилося українцям у ХХ ст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати