Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кінорелігія проти коронавірусу

25 березня, 15:19
ФОТО АВТОРА

Світ більше не буде таким, як був.

Зрештою, ніхто, від всіх релігій світу до Нострадамуса, Ванги та учасників 16-ти сезонів «Битви екстрасенсів», не зміг передбачити пандемії коронавіруса, який щойно змінив світ і продовжує змінювати.

Зробив це тільки художній фільм «Зараза» (англ. Contagion) Стівена Содерберга, що пройшов непоміченим 9 років тому. Зараз він б'є рейтинги по результатам пошуку в усіх країнах, а його сценариста Скотта Бернса вже зарахували до переліку таємних правителів світу. До речі, режисер швидко зібрав собі зоряний каст, коли розіслав акторам, від Гвінет Петроу до Метта Деймона, сценарій з припискою «Після прочитання добре вимийте руки» - практично вказівка всім режисерам планети, незалежно від змісту їх кіноісторії.

Так от, зараз особисті повідомлення та стрічки соціальних мереж заповнені пропозиціями про кіноперегляд на примусовому дозвіллі старих і нових фільмів.

Схоже, всі зараз тільки і дивляться все, що можна скачати або побачити онлайн. Напевне, тільки ця можливість і примирила планету на карантині з примусовим позбавленням волі.

А друзі періодично запитують (до слова, питання почастішало після заяви Філарета, що пандемію спровокували одностатеві шлюби), яку релігію їм би зараз порекомендували для особистого користування. Запит на часі: на війні з коронавірусом, як і на будь-якій війні (нам, як режисерам «Війни химер», це дуже добре відомо) атеїстів не буває.

Так ось.

Наша пропозиція, вивірена і зважена. Нехай тієї релігією, покликаною об'єднати всіх жителів планети, стане кінорелігія. Віра в силу кінематографа. А місце загальнозрозумілої штучної мови есперанто, яка так і не увійшла у побут, займе кіномова. Все одно світом править творчість. А, отже, цей світ ще можна виправити.

Ми з Анастасією Старожицькою давні адепти кінорелігіі.

Кінотеатри у всіх мегаполісах, містах, містечках і селах здаються нам її храмами. Щотижневі глобальні кінопрем'єри, одночасні в усьому світі, - послання для вигадливого тлумачення.

А кінофестивалі, від великих до маленьких, - привабливе місце звернення до кіновіри тих, хто раніше ігнорував цей відносно молодий вид мистецтва.

І чи не знак від верхнього режисера, що хвиля нинішнього тотального домашнього кінодозвілля розпочалася практично одразу після хвилі примусового закриття храмів кіномистецтва в різних країнах світу (згадаємо тут лише наші рідні київські «Кінопанораму», «Україну» і «Київ») ?!

Втім, не до іронії.

В небезпеці людство, замкнене в чотирьох стінах, на одній з яких екран для перегляду кіно, комп'ютер або телевізор. При цьому природа планети не страждає, а шаленими темпами відновлюється від людського насильства, і лебеді в каналах Венеції це тільки перші ластівки.

Але глобальне потепління невідворотніше за пандемію, і воно продовжує свій наступ.

Саме про його невідворотність наш з Анастасією Старожицькою новий фільм з робочою назвою «Камінь-ножиці-душа». Це абсурдистська антиутопія про те, що в момент, коли припекло вже смертельно, знайшовся науковий спосіб відновити знищений людством озоновий шар Землі, залатати душами. Так, як виявилося, те, що може врятувати світ, завжди було у нас всередині.

Питання тільки, чи можемо ми заради абстрактного порятунку майбутніх поколінь поступитися нинішнім комфортом? І чи варто вірити тим, хто надто наполегливо це пропонує, як єдину панацею, можливо, душа таки не рудимент?!

Власне, схожі питання стоять зараз перед кожним з нас, і відповіді на них пропонуємо шукати насамперед в кінематографі. Для того, аби самим найдоцільніше зрежисирувати власне життя і долю планети.

P.S. Сьогодні рівно три роки від створення нашого першого фільму «Війна химер» (відкритий нами у вільному доступі за посиланням), ми робили його абсолютно особливо, спочатку прожили історію війни, що почалася, з її смертями, та кохання з його прощаннями, а потім буквально відтворили. Наш новий фільм ми спочатку вигадали цілком і повністю, а тепер ось що відбувається навколо... Словом, починаємо. Наче, у незручний для кінобізнесу момент, але, з іншого боку, коли ж, якщо не зараз, якщо ще є надія попередити всепланетну катастрофу.

До речі, якщо хтось захоче увійти в команду або стати актором і готовий ретельно вимити руки після прочитання сценарію, пишіть в особисті повідомлення. І до прочитання теж - фільм буде створюватися абсолютно прозоро, чисто і екологічно, але є небезпека зараження нашою ідеєю.

P.P.S. У нашому майбутньому фільмі заради того, щоб відобразити сонячну агресію, світовий уряд припиняє всі локальні війни. Щойно глава ООН Антоніо Гуттереш запропонував припинити всі збройні конфлікти через загальносвітову загрозу коронавіруса. Як то кажуть, запасаємося попкорном. І, якщо вже щойно оголосили про створення кінорелігіі, кагором.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати