Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найдивовижніша річ

06 липня, 10:26

Сьогодні, виявляється, Всесвітній день поцілунків (англ. World Kiss Day або World Kissing Day) — неофіційне свято, придумане в XIX столітті у Великобританії й затверджене 20 років тому Організацією Об’єднаних Націй.

Цього дня традиційно розігрують призи за найдовші, найгарніші, найбільш пристрасні цілунки — хоча навіщо призи, якщо поцілунок — cам собою нагорода?

І що взагалі таке поцілунок?

В одному фільмі є дуже гарна відповідь.

1967 року спільним виробництвом Франції, ФРН та Італії вийшов кіноальманах «Найдавніша професія на світі»: 6 коротких метрів різних режисерів на тему проституції. Завершує збірку новела Жана-Люка Годара «Передбачення, або Яким буде кохання у 2000 році».

Годар створює утопічну сатиру на матеріалі сучасності. На екрані — звичний простір аеропорту, однак сідають і злітають у ньому «трансгалактичні» літаки, документи перевіряють службовці в мішкуватих уніформах, зображення має переважно монотонний жовтавий відтінок, а контролюючі голоси за кадром доповідають: «Тло радіації на обличчях нормальне. Колір китайський (радянський, американський, європейський)».

В готелі біля аеропорту зустрічаються двоє: проститутка №703 і пасажир №14. Спочатку до нього прислали іншу дівчину, однак вона не розмовляла, хоча й уміла робити «любовні жести». Натомість дівчина №703 — «сентиментальне кохання» в старовинній сукні, вона знає потрібні слова й натхненно читає Чотирнадцятому свою версію «Пісні Пісень». Але й самих слів теж недостатньо.

Ось тоді чоловік пригадує, що «є лише одне місце на тілі, що говорить і рухається водночас». Щойно 703-тя і 14-й торкаються губами, як з’являються кольори, а голоси влади й контролю впадають у паніку: «Відсутній зв’язок, відсутній зв’язок». «Мені це здається кумедним, а водночас щойно ми, певно, вигадали щось дуже серйозне», — зізнається Сімсот Третя.

Вона має рацію: перед нами на екрані відбувається диво. Не через появу кольорів чи поразку влади, а тому, що ці двоє, як визнають спостерігачі за кадром, «займаються коханням, мовою і щастям водночас».

Поцілунок — найдивовижніша річ у Всесвіті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати