Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Живопис без упину

У Мистецькому Арсеналі відкрилася найбільша за останнє десятиліття виставка видатного українського художника Олега ГОЛОСІЯ
18 червня, 10:32

«Олег Голосій. Живопис нон-стоп» — ретроспективний дослідницький проект, що представляє творчість знакового для українського новітнього мистецтва художника - Олега Голосія. Він народився 31 травня 1965 року в Дніпрі (Дніпропетровську), досяг піку слави наприкінці 1980-х і загинув у 1993 в Києві.

На виставці будуть представлені понад 70 полотен, 50 графічних творів, 40 фотографій, архівні матеріали з 20 музейних та приватних зібрань України, а також з зібрання родини Олега. Більшість цих робіт є маловідомими, а деякі експонуються вперше. За допомогою відео та інших мультимедійних засобів в “Арсеналі” представлені найцікавіші варіанти попередніх експозиційних рішень, втілених на зарубіжних виставках за життя автора.

У центрі спеціальної програми – постать Олега Голосія як видатного художника та широкий мистецький, культурний, філософський і літературний контекст, у якому він сформувався. В лекціях, авторських екскурсіях та дискусіях організатори мають намір торкнутися близьких художнику мистецьких течій XIX-XX століття (зокрема, романтизму, експресіонізму, необароко, трансавангарду), проаналізують коло літератури, яка вплинула на художника. У дитячій та підлітковій програмах головний акцент буде зроблено на візуальному мистецтві як способі емоційного самовираження та філософської рефлексії.  Спеціальна освітня програма «Факультатив» для студентів старших курсів вищих навчальних закладів, молодих науковців, що цікавляться сучасною культурою та мистецтвом, працюватиме як платформа для обміну знаннями. Учасники й учасниці зможуть послухати лекції редакторів провідних онлайн-видань, що пишуть на тему культури, та поспілкуватися з кураторами проекту.

         Олег Голосій був одним із митців української “нової хвилі”,  неформальним лідером групи, що сформувалась у майстернях на вулиці Паризької комуни в Києві (нині – Михайлівська). Вже до початку 1990-х Голосій стає зіркою нашої художньої сцени, має великий вплив на творчість інших художників не лише в Україні. За останні п’ять років свого життя цей ще зовсім молодий чоловік створив понад 270 самобутніх живописних робіт – цілковито відмінних як від радянського академізму, так і від експериментів однолітків Олега.

Виставка «Олег Голосій. Живопис нон-стоп» продовжує серію проектів, присвячених творчості митця. Перша виставка — «Хлопець і комета» — відкрилась 15 травня у галереї The Naked Room і тривала до 11 червня. А підсумком проекту стане камерна експозиція «Олег Голосій. Художник у музеї» в рамках відзначення 120-річчя Національного художнього музею України у вересні 2019 року. В музеї так само відбудеться круглий стіл із питань колекціонування сучасного мистецтва.

Інтерв’ю з Денисом Голосієм - молодшим братом Олега – читайте в найближчих номерах нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати