Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

13—20.02.2014

21 лютого, 13:02

Подібно до міфічного царя мігдонійців Мідаса, Віктор Янукович був наділений Богами талантом: все, до чого він не доторкнеться, перетворювати на золотий унітаз. Щоправда, з роками успіх зрадив йому. Якось непомітно проба золота ставала все нижчою, а ось супутнього характерного наповнювача ставало все більше. Останні декілька місяців золото зникло зовсім, а ось наповнювач щедрим потоком хлинув через край...

•  Тиждень тому все, здавалося, починалося обнадійливо — з перемир’я і взаємних поступок. «Історія мого успіху, або Вони хочуть моїх грошей» — так можна назвати інтерв’ю президента України Віктора Януковича, яке він дав напередодні вихідних журналістові Віталію Коротичу в оточеному барикадами протестуючих президентському палаці. «Чотири роки стабільності» — так, згідно з його повідомленням у «Фейсбуці», назвав би свої мемуари екс-прем’єр міністр України Микола Азаров. «Все хорошо, прекрасная маркиза», — так називається російський переклад однієї популярної пісеньки. — «...Ни одного печального сюрприза, за исключением пустяка...»...

Всі вихідні для остаточного розблокування автомобільного руху вулицею Грушевського, замість шлагбауму, що раніше планувався, протестуючі встановлювали у барикадному проїзді триметрові сталеві ворота. Будівельники не коментували, чи передбачено в плані розвитку дорожньо-фортифікаційної системи міста на 2014 рік будівництво на вулиці Грушевського рову з підйомним мостом. Як з’ясувалося, внутрішні війська і спецпідрозділи «Беркут» у протистоянні з протестуючими на вулиці Грушевського використовували лише травматичні і холості патрони, — заявили в МВС України, надавши як доказ сотні використаних презервативів, знайдених після відступу силовиків на місці розташування їх передової лінії.

•  Неприємним сюрпризом для донецького клану при владі стало досягнення француза Рено Лавіллені, який побив рекорд світу 21-річної давності донеччанина Сергія Бубки, стрибнувши в суботу на висоту 6,16 метрів. Кабінет Міністрів України негайно виділив додаткові асигнування на установку нового вищого паркану довкола заміської резиденції Віктора Януковича в Межигір’ї.

Точилися відчайдушні міжнародні торги за Україну. Берлін давав під нового прем’єра 610 мільйонів євро, Москва спершу обіцяла організувати постачання депутатів Держдуми, але потім все ж зглянулася, і замінила їх обіцянкою дати два мільярди доларів. У відповідь Арсеній Яценюк заявив, що вже розпочато переговори з Ангелою Меркель про збільшення суми технічної допомоги від Євросоюзу і міжнародних організацій. Організатори аукціону з нетерпінням чекали, коли до торгів за Україну, окрім Кремля і Берліна, долучаться крупні заокеанські покупці.

•  Міністр фінансів Російської Федерації Антон Силуанов нагадав про транш російської допомоги в два мільярди доларів безпосередньо напередодні представлення у Верховній Раді кандидатури нового прем’єр-міністра України. — Росія може дати Україні два мільярди на цьому тижні, — сказав Антон Силуанов. — А може і не дати... — Дивлячись, за якого прем’єра проголосують. А потім був вівторок. І хтось вирішив, що вже час відпрацювати обіцяні два мільярди...

Весна близько. Настав час прибирати «Йолку» з Майдану. І «Беркут» спорудив Батіному безсиллю новий, по-справжньому величний пам’ятник. Обвуглений кістяк Будинку Профспілок — кращий монумент цареві-варварові, цареві-вандалові. Не варто забувати, що нинішній Хрещатик побудований на кістках, кістках старого Києва, підірваного за наказом Сталіна наприкінці вересня 1941. Доблесний «Беркут» в георгіївських стрічках сталінської гвардії вирішив ще раз освіжити обличчя головної вулиці України. І як тоді — байдужий німець байдуже поглядає на київське згарище...

•  Лише новопризначений голова Київської міської державної адміністрації регіонал Макеєнко, несподівано для себе, на декілька днів зупинивши київське метро, зміг виконати давню мрію Віталія Кличка — нарешті організував загальний попереджувальний страйк. Навіть Нацбанк мимоволі страйкує на підтримку Майдану.

А Віктор Янукович зажадав від Майдану «скласти зброю». Озброєний автоматами і кулеметами «Беркут» за спиною стіни води з водометів повільно видавлював Майдан, з кровожерливим нетерпінням очікуючи пострілів з горезвісної зброї. Все, що було у людей, — фейєрверки, шини, дошки, і стіна вогню, яка відсікала їх від орди. Подібно до варварів давнини, кілька разів «Беркут» гнав попереду себе в атаку «тітушок», але ті боязко розверталися, і вважали за краще отримати кийком спецназу, ніж лізти у вогонь на гостинні щити самооборони.

•  Трохи пізніше, до ранку, від імені президента було опубліковано текст, в якому Божевільний звинувачував опозицію у небажанні йти на компроміси. «Скласти зброю і піти з Майдану», а то і взагалі «задаватися міліції», це в його очах «компроміс». У його оточенні «є люди, які штовхають його на силовий варіант», але він не хоче. Він хоче миру. Десятки убитих, вже більше тисячі поранених, це в його очах не силовий варіант. Кулі снайперів-миротворців били сьогодні на рідкість прицільно. Це не «силовий варіант», це повне «умиротворення», яке можна спостерігати хіба що на меморіалах безневинних жертв громадянських конфліктів.

Коли Віктор Янукович говорив про те, що він пропонує зробити один з Шевченківських днів — 9 березня — Днем національного примирення, він мав зважати на зовсім інше. На Шевченківські дні він пропонував нам як акт примирення справити поминання — дев’ять днів української демократії.

Донецькі партизани в адміністрації «Укрзалізниці» розмили залізничну колію на ділянці Тетерів-Коростень, і тому, за повідомленням пресс-служби Львівської залізниці, всі поїзди зі Львова не можуть бути відправлені у напрямку Києва. Заради об’єктивності відзначимо, що деякі пасажирські поїзди на Львів ходять не через Коростень, а через Тернопіль. Яким чином розмив колії під Коростенем позначився на русі поїздів через цей напрямок, залізничники не коментують. І це якщо не згадувати про скасовані електрички з більшості інших напрямів, включаючи північний схід.

•  Захід за довгу ніч з вівторка на середу пройшов шлях від стурбованості до потрясіння. Після синхронної різкої заяви президента США Барака Обами і прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона щодо подій в Україні, StarLightMedia Віктора Пінчука — телеканали СТБ, ICTV, «Новий канал2, М1, М2, QTV — оголосили про те, що у зв’язку з «трагічними подіями в країні» змінюють сітку мовлення, і замінюють розважальні передачі на новини. Як там в Ільфа і Петрова: «визнали радянську владу дещо пізніше за Англію і трохи раніше за Грецію»... В будь-якому разі, спокушатися нічим — у зв’язку з указом президента про день трауру 20 лютого, телеканали і так мали відмовитися від розважальних програм.

Під тиском приголомшеного Заходу «Тиран» був змушений зробити крок назад. Першим «кроком до примирення» з боку президента Віктора Януковича стало відновлення на посаді заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича, який перебував під слідством у зв’язку з його прямою участю в організації кривавого розгону мирного студентського протесту на Майдані рано вранці 30 листопада 2014 року.

А більшість росіян упевнена, що західні спецслужби організували Майдан винятково з метою відвернути увагу світових ЗМІ від зимової Олімпіади в Сочі. У Кремлі взагалі панує повна розгубленість і різні російські відомства суперечать один одному. Прес-секретар президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков зробив у середу заяву про невтручання Кремля в події «на» Україні, а МЗС Росії навпаки — про плани застосувати увесь свій впливу для того, щоб не допустити в Україні «коричневої» революції. Що вони мають на увазі під «коричневою» революцією залишається тільки здогадуватися, — можливо, йдеться про українського «шоколадного короля» Петра Порошенка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати