Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи повинні міністри-реформатори порушувати закон?

04 лютого, 16:25

Наскільки я розумію, західні демократії, насамперед ЄС та США, щиро намагаються домогтися хоча б мінімальної поваги до закона (як базової складової комплексного принципа верховенства права) в Україні.

Вчора посли провідних західних країн в один голос висловили жаль (а по суті протест) з приводу заяви про відставку Міністра Айвараса Абромавичуса, "one of the Ukrainian government's great champions of reform" (як висловився посол США Джеффрі Пайетт).

А я відкриваю Закон України "Про Кабінет Міністрів України" і читаю:

"Стаття 7. Вимоги до членів Кабінету Міністрів України
1. Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою."

Всі, хто мене знає, можуть засвідчити, що я більш ніж толерантний у мовному питанні: чим більше мов знає людина, тим краще. Але тут питання поваги до Закону на самій верхівці влади.

Мені доволі дивно, що і західні посли і Президент України публічно вимагають, аби людина, яка другий рік порушує пряму вимогу Закону України "Про Кабінет Міністрів України", продовжувала витирати ноги об українське законодавство.

І тут я пригадую посла Яна Томбінського. Щоразу, коли Голова делегації ЄС в Україні, етнічний поляк і громадянин Польщі, який НЕ зобов'язаний знати державну мову країни перебування, говорить чудовою українською, мені соромно за наших "реформаторів-чемпіонів", які більш як за рік перебування на посаді членів Украінського Уряду так і не спромоглись виконати однозначну вимогу Закону.

Якщо Абромавичус хоче символізувати західні цінності в Україні, одною з засадничих серед яких є повага до закону, він (і не тільки він) має або подати у відставку як такий, що не відповідає вимогам до члена Кабінету Міністрів України, або бодай чесно і публічно ініціювати вилучення з вимог до українських міністрів володіння державною мовою.

Чи у нас в країні є законодавчі вимоги, які існують лише про людське око?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати