Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коронавірус і російська армія

що ховається за завісою таємниці
20 травня, 15:15

Нарешті з'явилися більш-менш докладні дані з незалежного джерела про поширення коронавирусу в російській армії. На мій погляд, вони виглядають достовірними завдяки наявності деяких деталей, які не дуже просто підробити. У повідомленні дається посилання на військового фельдшера, який працює в Східному військовому окрузі, який на умовах анонімності поділився інформацією про кількість хворих на коронавірус серед російських військовослужбовців. Згідно з його даними, ознаки запалення легенів та інші симптоми з'явилися у військовослужбовців вже в грудні 2019 року. Офіційно наявність хворих covid-19 було визнано в Росії лише в березні 2020 року, але мені вже неодноразово доводилося писати, що насправді епідемія коронавирусу почала поширюватися в Росії ще в грудні 2019-го, практично одночасно з її поширенням в Китаї. При цьому, на мою думку, початковий її спалах був на Далекому Сході, де проживає значна китайська меншість, що зберігає тісні зв'язки з Китаєм. А Далекий Схід якраз входить до складу Східного військового округу, і там епідемія мала би поширитися в першу чергу. Твердження про початок епідемії в Росії в грудні досить нечасто зустрічається в ЗМІ. І повідомлення невідомого військового фельдшера якраз і може розглядатися як підтвердження того, що коронавірус дійсно почав поширюватися в Росії ще в грудні минулого року.

Фельдшер стверджує, що спочатку нове захворювання не сприймалося як смертоносна пандемія, хоча всі ознаки зараження коронавірусом були в наявності, в тому числі і головна - атипова пневмонія, що не піддається лікуванню антибіотиками. Тестів на коронавірус тоді ще не було. Тільки пізніше стало зрозуміло, що це був covid-19, який спіткав Збройні сили Росії на самому початку епідемії. Військовий фельдшер стверджує, що в середині травня тільки в Східному військовому окрузі число пацієнтів з коронавірусом становить не менше 9000-10000 чоловік. Це твердження повністю суперечить офіційній російській статистиці, згідно з якою на 17 травня коронавірус був діагностований лише в 3000 військовослужбовців у всіх збройних силах. На думку фельдшера, рішення про занижування реальної кількості хворих пов'язано з бажанням не засмучувати начальство, бо негласно діє установка на необхідність зниження поширення інфекції і поліпшення епідеміологічної обстановки, в першу чергу, в звітах.

Військовий фельдшер стверджує, що ніколи на власні очі не бачив апарати ШВЛ і серйозно сумнівається в готовності військових медиків протистояти коронавірусу. Проте, Сергій Шойгу доповів Володимиру Путіну про те, що епідемія коронавирусной інфекції в армії йде на спад, і тому немає причин в перенесенні або скасування весняної призовної компанії. Тим самим заразитися ризикують сотні тисяч солдатів-строковиків. Невідомо також, як буде відбуватися звільнення з лав збройних сил солдат, на зміну яким повинні прийти ті, хто призивається навесні. Логічним було б, щоб ті, хто демобілізувався, перед відправкою пройшли суворий двотижневий карантин, але невідомо, як це буде реалізовано на практиці. Якщо ж відправлення призовників до війська буде де-факто заморожене до закінчення епідемії, то постане необхідність затримати на кілька місяців тих строковиків, які повинні були б бути демобілізовані. Це зажадає спеціального наказу міністра оборони і напевно викличе невдоволення солдатів, кому доведеться практично задарма відслужити кілька зайвих місяців. Маю великі сумніви, що ці місяці хтось оплатить їм за ставкою контрактників. Якщо ж відпустити тих, у кого вийшов термін служби, без заміни на нових призовників, це суттєво знизить боєздатність російської армії.

11 травня з'явилася інформація про масове зараження військовослужбовців і курсантів під час репетицій параду Перемоги. Незважаючи на це, вже 12 травня розпочали роботу призовні комісії. Міністерство оборони стверджує, що для захисту призовників будуть організовані повноцінні протиепідемічні заходи, але беручи до уваги стан російської військової медицини, в подібне віриться насилу. За офіційними даними, в довузівських навчальних закладах Міністерства оборони виявлено 277 осіб, у яких інфекція протікає в безсимптомній формі. У вищих військових навчальних закладах виявлено 1041 інфікований, в тому числі 259 серед цивільних службовців.

Спираючись на дані невідомого військового фельдшера про кількість хворих коронавірусом у Східному військовому окрузі, можна спробувати оцінити загальну кількість хворих в російських збройних силах в цілому. Всього в Росії є чотири військові округи: Східний зі штабом в Хабаровську, Західний зі штабом в Петербурзі (він включає, в тому числі, Москву і Московську область, а також Калінінградську область і Оперативну групу російських військ в Придністровському регіоні Республіки Молдова), Південний зі штабом в Ростові-на-Дону (сюди входять також війська в окупованому Криму, а також в Абхазії, Південній Осетії і Вірменії) і Центральний зі штабом в Єкатеринбурзі (до нього входять також війська в Таджикистані). Крім того, існує Об'єднане стратегічне командування «Північ» зі штабом в Сєвероморську.

Відразу варто відзначити, що Східний округ не є найбільшим за чисельністю військ і військових установ. Згідно з даними з відкритих джерел, до нього входять 45 різних бригад, 2 дивізії і цілий ряд окремих частин, а також ВКС і Тихоокеанський флот, чисельність особового складу якого - менше 30 000 осіб. До Західного округу належать 48 бригад, 7 дивізій, а також ряд інших окремих частин і, особливо, навчальних закладів, в першу чергу в Москві, Петербурзі, Московській і Ленінградській областях. Крім того, в Західний округ входять частини ВКС і Балтійський флот. Особовий склад останнього налічує близько 25 000 чоловік. У Південному окрузі налічується 36 бригад, 3 дивізії і ряд інших окремих частин, а також ВКС, Чорноморський флот, що налічує 25 тис. осіб, і Каспійська флотилія, навряд чи налічує більше 5 тис. осіб. Крім того, штабу Південного округу фактично підкоряються 1-й і 2-й армійські корпуси в ДНР і ЛНР, але в даний час оцінити епідеміологічну обстановку там не можливо. У Центральному окрузі налічується 31 бригада, 1 дивізія, ряд окремих частин і ВКС. Командування «Північ» налічує 4 бригади, 2 дивізії, ВКС і Північний флот, що налічує не менше 30 000 осіб. Рахуючи дивізію як 2 бригади, загальне число умовних бригад в Східному окрузі можна оцінити в 49, в Західному - в 62, в Південному - в 42, в Центральному - в 33, в командуванні «Північ» - 8. Західний округ по числу умовних бригад перевершує Східний в 1,27 рази. Однак, беручи до уваги велику кількість навчальних закладів, швидше за все, загальна чисельність військовослужбовців в Західному окрузі більше, ніж в Східному, не менше, ніж в 1,5 рази. Число умовних бригад в Центральному окрузі і командуванні «Північ», разом узятих, так само 41, що практично дорівнює чисельності бригад в Південному окрузі. У Східному окрузі більше бригад, ніж в Південному окрузі, приблизно в 1,17, і в 1,2 рази більше, ніж в командуванні «Північ» і Центральному окрузі.

Якщо число хворих в Східному окрузі прийняти за 10 000, то у всіх інших округах, без урахування флоту, їх число можна оцінити в 39 тис. осіб, що в сумі дає 49 тис. осіб. Беручи ж до уваги флот, можна припустити, що загальна кількість хворих на коронавірус в російських збройних силах напевно перевищує 50 тис. осіб. При 10-відсотковій смертності це дає більше 5 тис. померлих. Зрозуміло, що все це дуже приблизно. Беручи до уваги вікову структуру збройних сил, смертність там може бути в кілька разів нижче. Поки що смертність в армії від коронавирусу російське Міноборони не визнає. Але в будь-якому випадку, десятки тисяч хворих військовослужбовців повинні позначитися на боєздатності російської армії. Цілком можливо, що реальне число хворих на коронавірус в російських збройних силах значно вище. За останніми даними, в Росії від коронавирусу померло не менше 186 медиків. Якщо брати країни з надійною статистикою, то число померлих медиків становить там близько 0,5% від усіх померлих, тоді як в Росії цей показник - 6,83%, тобто майже в 14 разів вище. Це говорить про заниження даних про загальну смертність в Росії від коронавирусу не менше, ніж в 14 разів. Однак насправді померлих медиків в Росії має бути набагато більше, тому що з 186 медиків 40, або 21,5% - це померлих в Дагестані, що абсолютно неймовірно, бо частка Дагестану в населенні Росії - всього 2,1%.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати