Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одна з найбільших загадок округу №114 – явка виборців

18 липня, 17:02

Якщо вибори в Луганській області все ж таки не будуть зірвані, то переможець на окрузі 114 вже, по суті, визначений. Сергій Шахов представляє політичну партію «Наш край». За інформацією від місцевих активістів, аналітиків, представників місцевої влади, яка, як це буває, не підтверджується офіційно, але є загальновідомо на місцевому рівні, Шахов був одним із тих кандидатів, на якого зробив ставку Київ, а саме – Адміністрація президента. Вертикаль начебто негласно підтримувала Шахова, при цьому не надаючи жодної підтримки офіційному кандидату, якого висунув «БПП» – Дениса Денищенка, колишнього Уповноваженого представника Штабу АТО в Рубіжному Луганської області.

Специфіка округу суттєво ускладнила спостереження за виборчим процесом. Округ розтягнувся на 5 районів Луганської області, маючи 133 дільниці. Відстані між населеними пунктами – доволі значні. Плюс фактор прифронтової території.

У Станиці Луганській, наприклад, не відкрилася жодна дільниця, у довколишніх селах (Широкий, Валуєвське, Козаче) вибори пройшли вперше з 2012 року. У попередні роки ні президентських, ні парламентських, ні місцевих виборів тут не було. Утім, здається, люди не надто скучили за волевиявленням. В особистому спілкуванні члени комісії кажуть, що явка – доволі низька. Більшість людей зневірена, не бачить достойних кандидатур для голосування, багато хто виїхав у зв’язку з бойовими діями.

Саме тому дивно було бачити заявлені ОВК цифри явки. Щоправда, потім окружком заявив, що помилився на 21% (першопочатково було оголошено про 63%, а насправді – 42%). Члени комісії в неофіційних коментарях казали, що це все – помилка системного адміністратора, який начебто через втому неправильно вніс дані до електронної системи.

Загалом, одна з найбільших загадок округу 114 – це явка виборців. Саме на цьому окрузі наразі підрахунок голосів триває найповільніше, про що свідчить сайт ЦВК. Станом на 10 ранку в понеділок було оголошено результати тільки на десятку дільниць. А потім процес оголошення взагалі зупинився. Представники низки партій, включно з заступником голови, залишили приміщення ОВК. Під домом культури Діловодства тим часом зібрався натовп невдоволених членів ДВК з у сього округу, вимагаючи прийняти в них бюлетені. Станом на обід понеділка тут назріває бунт. Подальші сценарії передбачити складно і чи відбудуться вибори в окрузі взагалі – спрогнозувати неможливо.

Широка географія ускладнила відстежування порушень, але спроби дестабілізувати роботу дільничних комісій були явними.

Найбільш очевидною спробою вплинути на виборчий процес були масові подання на заміни членів дільничних виборчих комісій. Спеціально на заміну приїздили десанти з Донецької, Запорізької, Одеської і навіть Вінницької областей. Декого з них голови дільничних комісій допускали до участі в засіданнях після відповідних інструкцій із ОВК. Хоча всі вони були без документів - посвідчень та рішень ОВК про заміну  із мокрими печатками. Є припущення, що подання про заміну від кандидатів були сфальсифіковані. Принаймні, двоє з них – Денищенко та Верігіна стверджують, що подань про заміну від них не було або що вони були інакшими. Усе це щонайменше створювало конфліктні ситуації на місцях. Чи вплинуло  на результат у загальному заліку – сказати складно.

Серед 107-ми кандидатів щонайменше 50 – так звані технічними. І метровий бюлетень – це ще не найбільша незручність у даній ситуації. Велика кількість кандидатів створює широке поле для маніпуляцій. Наприклад, таких, які описані вище.

На окрузі були також інциденти з протоколами. Одна зі спостерігачів повідомила нам телефоном про заповнення протоколу членами комісії ще до закриття дільниці. Після цього на дівчину спробували вчинити напад. Інцидент завершився двома заявами до правоохоронної органів – про спробу фальсифікації виборів, а також про напад на спостерігача, вчинений членами комісії.

Загальне враження від виборів на окрузі полягає в тому, що виборчий процес є дуже віддаленим від стандартів прозорих та чесних виборів. І що мало хто з кандидатів насправді зацікавлений у зворотньому.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати