Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Першотравневе свавілля: страх і нахабство влади

05 травня, 10:46

Фактичний розгін в Петербурзі узгодженої та дозволеної першотравневої акції опозиції означає, що влада перейшла на новий виток застосування насильства у відносинах зі своїми противниками. Ймовірно, наказ Росгвардіі і поліції діяти максимально жорстко був викликаний низкою конкретних обставин. Тут і приклад Венесуели, де хитається президентське крісло під путінським союзником Ніколасом Мадуро. Тут, в ще більшому ступені, прийдешні вибори губернатора Санкт-Петербурга. Хоча вони мають відбутися ще тільки 8 вересня, нинішній виконуючий обов'язки губернатора Олександр Бєглов вже дуже сильно нервує як з приводу їх результату, так і щодо того, що в останній момент Путін може поміняти його на якогось іншого, більш перспективного кандидата. Ось і вислужується, прагнучи продемонструвати Кремлю максимальне завзяття і нещадність в боротьбі з опозицією.

«Червоною ганчіркою» для пітерської влади, як зазвичай, послужила присутність в рядах демонстрантів прихильників Навального. Виконавчий директор "Відкритої Росії" Андрій Пивоваров і координатор штабу Навального Олександр Шуршев оперативно отримали по 10 діб арешту, оскільки, незважаючи на святковий день, судді знаходилися на робочих місцях, щоб відразу ж винести продиктоване в Смольному рішення. Дана обставина наочно доводить, що жорсткий розгін опозиціонерів планувався заздалегідь, незалежно від їх поведінки під час демонстрації. Інкримінували ж Півоварову і Шуршеву частини 2 статті 20.2 КоАП (організація публічного заходу без подачі повідомлення), хоча насправді акція на Невському проспекті була узгоджена. Бестселером в мережі стало відео, на якому Шуршев намагається щось запитати у поліцейських, а в цей час поліцейський ззаду захопленням за шию валить його на асфальт.

Взагалі в Петербурзі ще з часів перебудови і гласності існувала неписана традиція: в день 1 травня по Невському проспекту можна пройти ходою будь-яким політичним силам, за умови, що вони не чинять насильницьких дій. Тут могли йти з будь-якими плакатами і гаслами ліві і праві, комуністи і кадети, анархісти і феміністки, екологісти та консерватори, захисники тварин і борці з глобальним потеплінням ... Але в 2019 році ця традиція була раптово і насильно перервана. Ні, до комуністів, зелених і навіть до феміністок, прихильників Едуарда Лимонова і екзотичної «Партії мертвих» ніяких претензій у поліції не виникло. Хоч в барабани бий, хоч гасла в гучномовці вигукуй! А ось у демократичній опозиції ще на стадії проходу через металошукачі почалися великі складнощі. Вилучали як екстремістські банери з гаслом про місто без Беглова і карикатурами на чинного губернатора, а деяких норовливих володарів таких банерів затримували. Ряд активістів також затримали ще до початку ходи. Почати рух опозиційної колоні дозволили на 40 хвилин пізніше запланованого часу, щоб всі інші «благонадійні» колони встигли від неї значно відірватися і не заважали подальшому побоїщу. А попереду «крамольників» пустили загін ОМОНу, вже готуючись до подальшого розгону. І вже через кілька хвилин омонівці почали вихоплювати з колони людей, в першу чергу, барабанщиків і активістів з мегафонами, хоча ті зовсім нічого не порушували. А коли обурені люди зупинилися, вимагаючи відпустити затриманих, поліція визнала, що вони замість дозволеної ходи хочуть провести недозволений мітинг, і поліція перейшла до масових затримань, попередньо видавивши людей на тротуари. При цьому однією із затриманих, Наталії Баріновій, зламали руку, а фотокореспондента Георгія Маркова жорстоко побили.

Формальним приводом для масових затримань (всього затриманих було 69 - своєрідний рекорд для дозволеного ходи) стала наявність в колоні опозиціонерів антипутінських і антібегловских гасел. Забавно, що поліція визнала крамольним банер «Путин не вічний». Виходить, Володимир Володимирович вже перетворився в живого Бога, як колись Ленін і Сталін. Хоча, з іншого боку, крамольним визнали і плакат з написом «Президент у нас казковий». Владі не догодиш! Якщо підкреслюєш, що Путін - простий смертний, це погано. А натякаєш, що російський президент - чарівник, - ще гірше. Куди бідному росіянину дітися! Представник Комітету з дотримання законності і правопорядку адміністрації Петербурга стверджувала, що розтяжки і плакати не відповідають заявленій темі ходи, але яким чином визначається відповідність, так і не пояснила.

Здається, зростаюча жорстокість і правове свавілля російської влади викликані дією двох основних факторів. З одного боку - це страх перед народом, перед тим, що на вулиці вийдуть сотні тисяч і мільйони і зметуть путінський режим. З іншого боку - це роздробленість і слабкість позасистемної опозиції, її нездатність організувати масовий протест в умовах жорсткого поліцейського тиску. Хоча передумови до масових протестів у вигляді падіння рівня життя, урізання соціальних пільг і максимального обмеження всіх і усіляких свобод ніби є, але такі протести поки що не відбуваються. І влада, відчувши відсутність активної протидії своїй політиці «затягування поясів» і нехтування свобод, нахабніє все більше. Путін і його команда як би говорять народу і опозиції: «Тиснули, тиснемо і тиснути будем, на цьому стоїть Земля Руська, а ви і не пискните!»

Поки що реакція опозиції на першотравневе свавілля звелася до його досить абстрактному осуду, але навіть ще без вимог звільнення всіх затриманих і негайної відставки Беглова. А треба б не тільки ці вимоги висунути, а й закликати до нових демонстрацій з чисто політичними вимогами - скасування репресивних законів і законів, що урізають соціальні пільги і перш за все - пенсійної реформи, покарання винних у розгоні петербурзької демонстрації, проведення вільних і дострокових президентських і парламентських виборів. Але, як показує досвід, до таких радикальних кроків російська опозиція не готова. А значить, є небезпека того, що свавілля і репресії з боку влади будуть тільки наростати.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати