Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Путін і чарівник «ВЦИОМ»

або Ватерлоо російської соціології
04 червня, 10:19
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) нарешті отримав дійсно сенсаційні результати одного зі своїх опитувань і одразу страшенно злякався неочікуваній і непотрібній сенсації. Згідно з цим опитуванням, проведеним з 13 до 19 травня, рейтинг довіри до Путіна знизився до 31,7%, що є рекордно низьким показником з початку проведення подібних опитувань ВЦВГД  2006 року. При цьому на тиждень раніше Путіну довіряли 33,1% росіян, а на рік раніше, в травні 2018 року, йому довіряли 47,4% опитаних. Що комічно, за даними того ж ВЦВГД, за рік також істотно зменшилася серед росіян кількість тих, хто не вживає алкоголь, — з 40 до 33%. Можливо, росіян, які вживали алкоголь, спонукало до недовіри Путіну тверезе ставлення до дійсності? А рейтинг довіри до нинішнього президента в розпал президентської передвиборної кампанії становив 57,2%, але після підвищення пенсійного віку почав неухильно знижуватися.

Проте глава ВЦВГД Валерій Федоров злякався настільки різкого падіння рейтингу довіри до російського президента. Щоправда, спочатку він спробував пояснити падіння путінського рейтингу цілком раціональними причинами: криза 2016 року минула, а жити краще не стало, пенсійна реформа в очах росіян не є вимушеною мірою й жодних поліпшень не принесе, люди просто працюватимуть довше й отримуватимуть ті самі гроші, громадяни втомилися чекати поліпшення медичного обслуговування й соцзабезпечення, та й з корупцією боротьба йде не дуже успішно. Але тут пролунав грізний окрик президентського секретаря Дмитра Пєскова: «Чесно кажучи, ми чекаємо якогось аналізу від фахівців, як корелюють ці дані: як може падати довіра й при цьому зростати електоральний рейтинг. Це складний аналіз, тому ми сподіваємося, що з часом він з’явиться».

Але це складне завдання чарівник Федоров розв?язав буквально наступного дня. На сайті ВЦВГД з’явився новий розділ «Довіра політикам (закрите питання)» з оновленою методикою вимірювання. Тепер респондентам пропонується відповісти на запитання «Скажіть, будь ласка, чи довіряєте чи не довіряєте [цьому політикові]?». А раніше опитувані мали самі назвати тих політиків, яким  вони довіряють або, відповідно, не довіряють. Це називається «Відкритим питанням». За новою ж методикою у списку політиків, з яких мали вибирати респонденти, зазначені Володимир Путін, Дмитро Медведєв. Володимир Жириновський, Геннадій Зюганов і Сергій Миронов. Оскільки крамольного Навального або ще якого-небудь представника позасистемної опозиції в списку немає, а всі представлені в ньому особи користуються ще меншою довірою, ніж Путін, то результат опитування не забарився й цілковито виправдав сподівання Федорова.

Виявилося, що за новою методикою російському президентові довіряють цілих 72,3% опитаних, тоді як Медведєву — 37%, Жириновському — 36,1%, Зюганову — 32,6% і Миронову — 26,7% опитаних. Ось тепер Федоров з чистою совістю, як він, принаймні, намагається себе запевнити, зміг оголосити про сенсацію: «Ми вперше в історії опитувань 29 травня вирішили безпосередньо запитати людей — ви Путіну довіряєте чи ні? При цьому кожен міг висловити довіру Путіну як президентові, як людині, як наставникові (просто проситься продовження: другу, товаришеві й братові. — Б. С.)... Кожен вирішував сам. Результати сенсаційні. Вони показали, що Путіну довіряють не 30%, а 72,3%... Ці дані  роблять неактуальними будь-які розмови про падіння рейтингу, зниження рівня підтримки Путіна, питання закрите».

Що ж, просто каламбур виходить: закрите питання закриває питання. Тепер глава ВЦВГД пообіцяв проводити опитування за новою методикою регулярно, й, мабуть, рейтинг Путіна більше не падатиме. Заразом Федоров не виключив, що надалі соціологи ВЦВГД почнуть платити учасникам опитувань, хоча й визнав, що «якщо людина отримує гроші за участь в опитуванні, у неї виникає у відповідь відчуття вдячності, й вона не хоче сказати щось, що нас засмутить, піде всупереч очікуванням», а отже, результати опитувань будуть менш точно відображати реальні настрої суспільства.

І Пєсков за таку прудкість, нехай стримано, але похвалив Федорова: «У президента один рейтинг. Він формується з того, як люди оцінюють результати роботи президента. Робота соціологічних служб уже вторинна. Ми цінуємо роботу наших фахівців, але коли виникають питання, ми їх ставитимемо». І підкреслив, що соціологи деколи допускають неточності. Зауважу, що за радянських часів за подібні неточності запросто можна було партійного квитка позбутися.

Федорова зрозуміти можна. Якщо терміново не переграєш незручні дані, дивись, ВЦВГД іноземним агентом оголосять, як «Левада-центр», а може, й щось гірше зроблять. «Левада-центр», ніби, теж бажає виправитися. Ось тільки-но опублікував дані про дуже непоганий рівень підтримки Путіна. Зі схваленням до діяльності президента Росії ставляться 66% росіян, роботою Дмитра Медведєва на посаді голови уряду задоволені 33% респондентів, діяльність уряду в цілому схвалюють 42% опитаних, а діяльність Державної думи — 38%. Власне, методика тут та сама, що й у ВЦВГД: навмисно беруться менш популярні, ніж Путін, політики й інститути влади, й на їхньому тлі рейтинг Володимира Володимировича завжди виглядатиме більш-менш пристойно. Взагалі, російська соціологія дедалі більше нагадує газету «Правда» з відомого анекдота, де вона дуже сподобалася Наполеону, бо, маючи таку газету, він би ніколи не дізнався, що програв битву при Ватерлоо.

Ну, а якщо серйозно, результати першого, не фальсифікованого, опитування ВЦВГД свідчать, що народ уже дуже не любить президента й не боїться цю свою нелюбов демонструвати під час соціологічних опитувань, хоча розуміє, що в жорстко авторитарному російському суспільстві соціологи чекають зовсім іншої відповіді. Вочевидь, зараз російська влада втрачає останні канали зв’язку з суспільством, якщо й соціологів тепер стрижуть під одну урядову гребінку. Але тут завжди є ризик прогавити той момент, коли народне невдоволення дійде до точки кипіння.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати