Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще одна перестановка крісел

У новому уряді Росії є і висуванці Мішустіна, і креатури Путіна, Медведєва й інших осіб
23 січня, 17:14

Обнародували склад нового уряду Росії. Це сталося дуже швидко, всього через тиждень після його відставки. Ще один тиждень, що надався йому для формування кабінету, прем'єрміністр Михайло Мішустін навіть не використав. Цей факт, як і те, що конституційні поправки внесені до Держдуми і голосуються там прискорено, наводить на думку, що реформа Конституції, як і новий склад уряду, готувалися заздалегідь, за декілька місяців до президентського послання Федеральним зборам. До процесу підготовки, поза сумнівом, були залучені Путін, Медведєв, адміністрація президента і, можливо, очільник Думи В'ячеслав Володін. У новому уряді є і висуванці Мішустіна з лав податкової служби, як, наприклад, віцепрем'єр Олексій Оверчук,  і креатури Путіна, Медведєва й інших осіб.

Першого віцепрем'єра Андрія Білоусова, що протягом шести років працював помічником і радником Путіна, очільникові уряду точно підказав сам президент. Основна ідея Білоусова – вилучити надприбутки у великих корпорацій і кинути їх на реалізацію національних проектів. Але при цьому навряд чи йому дозволять чіпати друзів Путіна, та й не факт, що і з іншими корпораціями вийде. Оскільки Мішустін – це фахівець у фіскальних справах, а не у галузі економіки, то він навряд чи визначатиме економічну політику уряду. Вочевидь, ця функція буде покладена на Білоусова, а це означає, що в якійсь мірі економічну політику визначатиме сам Путін. А колишній голова канцелярії (апарату уряду) Дмитра Медведєва віце-прем'єр Костянтин Чуйченко перебрався в крісло міністра юстиції. Дмитро Козак, що відповідав  за паливно-енергетичний комплекс, працевлаштувався в адміністрації.

Повністю замінений соціальний блок уряду. Але тут навіть не хочеться називати імена і колишніх міністрів,  і їхніх змінників. Тому що становище в соціальній сфері від їхніх особистих якостей практично не залежить. Ці посади і були,  і залишаються штрафними. Несприятливе становище тут визначається економічною системою, що нині діє, в якій держава прагне мінімізувати свої соціальні зобов'язання і фінансує соціальну сферу за залишковим принципом. За умов продовження агресивної зовнішньої політики, у тому числі воєн у Сирії та на Донбасі, грошей для бідних ніколи не вистачатиме, а їх кількість зростатиме. Інша причина бідності в Росії полягає в ситуації державної надцентралізації в економіці, коли всі ресурси зосереджені в найбільших корпораціях, так чи інакше тісно пов'язаних з державою, а середній і дрібний бізнес, який у розвинених країнах з ринковою економікою є головним рушієм економічного розвитку, ледь животіє. Більшість населення не може знайти гідну роботу, тому в Росії існує велике безробіття, очевидне й особливо приховане, коли зарплата ледве дотягує до прожиткового мінімуму або є нижчою за нього. І немає жодних ознак того, що ситуація повинна змінитися. Сергій Лавров і Сергій Шойгу зберегли свої посади, так само, як і очільники Служби зовнішньої розвідки та ФСБ. Можна не сумніватися, що зовнішньополітичний курс Путіна залишиться таким же. Міністр фінансів Антон Сілуанов також зберіг свою посаду, а його заступник Антон Котяков підріс до міністра праці та соціального захисту. Зберегли свої посади й очільник Мінпромторгу Денис Мантуров, міністр з розвитку Далекого Сходу й Арктики Олександр Козлов, міністр сільського господарства Дмитро Патрушев, міністр транспорту Євген Дітріх і міністр енергетики Олександр Новак. Отже, навряд чи варто чекати змін на краще в економіці.

Позбулися своїх посад деякі найбільш одіозні, особливо в середовищі інтелігенції, міністри – міністр культури Володимир Мединський, що вславився тезою про пакт Молотова–Ріббентропа як про велику перемогу радянської дипломатії, міністр освіти Ольга Васильєва, що має стійку репутацію ретрограда, і герої допінгових скандалів – віце-прем'єр Віталій Мутко, що відповідав останнім часом за будівельну галузь, і міністр спорту Павло Колобков. Зміною Мединського та Васильєвої, відповідно стали колишня очільниця департаменту кінематографії Ольга Любімова та колишній керівник «Рособрнадзора» Сергій Кравцов, які, принаймні, не є настільки активно публічними персонами, як їхні попередники. Мутка змінив Марат Хуснуллін, що протягом десяти років обіймав посаду  віцемера Москви з питань містобудівної політики та будівництва. Він, безумовно, є креатурою московського мера Сергія Собяніна, але зберігає зв'язки і з елітою Татарстану, де був республіканським міністром будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.

А ось зі змінником Колобкова, колишнім ректором Інституту фізкультури Олегом Матіциним, є деякі проблеми. З допінговими скандалами він наче і не пов'язаний. Зате  2012 року Матіцин був визнаний винним у перевищенні посадових повноважень через передачу земель Російського державного університету фізичної культури, спорту і туризму під Черкизовський ринок – знаменитий Черкизон є власністю близького друга колишнього московського мера Юрія Лужкова  – Тельмана Ісмаїлова. Він був визнаний винним і йому присуджений штраф у сумі 20 тисяч рублів, але звільнений від покарання –  через термін давності. Формально Матіцин судимості не має і може обіймати посади в уряді, але осад, як кажуть, залишився.

Також змінився міністр науки і вищої освіти. Цю посаду обіцмає юрист Валерій Фальков, колишній ректор Тюменського державного університету. Його попередник Михайло Котюков, що раніше також очолював Федеральне агентство наукових організацій (ФАНО), мав дуже напружені стосунки з керівництвом і більшістю членів Російської академії наук. Призначення Фалькова покликане сприяти підйому російської науки. Проте новий очільник Міністерства також, по суті, не науковець, хоча й має науковий ступінь кандидата юридичних наук. Адже він зробив адміністративну кар'єру в галузі вищої освіти. Але занепад  російської науки відбувається через об'єктивні причини – брак фінансування, відсутність матеріально-технічної бази і головне – через атмосферу несвободи в країні. Зараз відставання від Заходу в цій галузі стало катастрофічним і непереборним у найближчому майбутньому.

Генеральний прокурор Юрій Чайка був замінений  Ігорем Красновим, колишнім заступником голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна. Таким чином покінчено з давнім протистоянням Генпрокуратури та Слідчого комітету, яке раніше Путіна влаштовувало (Бастрикін – близька йому людина:  був старостою його групи в університеті). Ймовірно, передбачається, що Генпрокуратура та Слідчий комітет розкрутять декілька гучних корупційних справ, щоб продемонструвати боротьбу з корупцією.

Утім, відставників теж не образили і дали їм хлібні місця. Віталій Мутко повинен очолити інвестиційну держкомпанію «Дом.рф». Володимир Мединський стане помічником президента. Ольга Васильєва – президентом Російської академії освіти. А Юрій Чайка призначений повпредом президента в Північнокавказькому федеральному окрузі. Щоб посилити його повноваження, ліквідовували Міністерство у справах Північного Кавказу.

У цілому  зроблені в уряді перестановки нагадують, як у старому анекдоті, перестановку меблів у борделі, коли насправді давно пора змінити дівчат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати