Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Слава українській нації!

24 серпня, 14:46

Попри всі намагагання пояснити нам, що військовий парад під час святкування Дня незалежності - то така собі забавка для владців - мовляв, вони піаряться поки народ воює - військові таки пройшли по головній площі країни. Більше того! Одинацять країн відправили своїх вояків до України за для того, щоб вони "в одному строю" віддали шану українській армії та українському народові. Сьогодні ми вже впевнено можемо говорити, що після 26 років відновлення державності та суверенитету, Україна відродила свою націю. А це набагато важче в існуючих умовах, ніж може здаватися на перший погляд. Українські військові отримали нову парадну форму, яка нагадує про часи гетьмана Скоропадського, на стягах - козацькі символи, публіка одягнута у національні костюми. Це більше, ніж символізм - це ментальний код нації.

Колись у далекому 2013 році, сидячі з київським другом у кримському кафе, ми говорили про те, що для трансформації зрадянщиної України в сучасну повноцінну національну державу, потрібно, щоб створилася українська нація. Без цього незалежність, суверенітет - все це просто беззмістовні поняття.  Нація, за визначенням, є сукупністтю політично суб'єктивних громадян різних національностей, народностей та етносів, що здійснюють колективні національні інтереси через механізм власної політичної організації — державу. Фактично, нація є основним державотворчим елементом.  Але це багатозначне поняття застосовується для визначення великих соціокультурних спільнот індустріальної епохи. В ХХІ сторіччі нації не творяться. Запізно. Тоді ми зійшлися на думці, що поява української нації була б дивом. І ось в 2014 році, зістрівшись на Майдані, ми згадали ту розмову і поздоровили один одного з тим, що диво сталося. Серед суцільного "одобрямс" та намагання обрати собі на панство "крєпкого господарника" в країні з'явився прошарок відповідальних громадян, які готові витрачати сили та ресурси на захист дежавних інтересів.

Ернандо де Сото в книжці "Загадка капіталу", описуючи процес творення американської нації, зауважив, що ідея створення на місці удаленних колоній незалежної держави мала суто правове та економічне підґрунття. Американські колонії, які вже на той час мали податкові преференції порівнянно зі старою доброю Англією, керувалися у вирішенні правових питань англійським законодавством. Створилася ситуація, коли для існуючої реальності життя в колоніях не існувало механізмів вирішення банальних майнових проблем. Англійські закони, які прекрасно регулювали життя на Британських островах, в Америці тільки заважали. Так, навіть Джорж Вашингтон не міг захистити свої землі від навали сквотерів. Жодне право власності в умовах колоній не працювало. Є спогади про те, як адвокати Вашингтона радили йому в одному з листів не судитися зі сквотерами, які самовільно оселилися на його землях. Тому що "вони спалять ваш дім разом з вами". Саме тому, на думку де Сото, американська Конституція містила в собі чітко прописані механізми роботи системи, геть іншої, ніж англійська. Відповідальні суб'єктні колоністи поєдналися в американську націю тоді, коли вирішили створити політичні механізми, а саме - американську державу - для захисту своїх економічних і політичних інтересів. Американські колонії були приречені на відокремлення від метрополії. Лінія розламу між американською колонією та англійською метрополією пролягла по праву та закону.

Україна теж має свю лінію розламу з поневолителями, яка з кожним днем розширюється. Це мова, історія та культура. Саме вони відрізняють нас від колишньої метрополії, роблять окремішніми від неї. Щоб не говорили поборники "безкультур'я", які стверджують, що оскільки вже у нас тут існує "руськоговорящій", "радянськоісторичний" світ, то не треба його чіпати. "Не нав'язуйте нам свого українства, не займайтеся етнічним сепаратизмом. Якщо вже так сталося,то хай вже так і буде". Інші, мовляв, живуть, мають спільну мову з колишньою метрополією, але це не заважає їм бути суб'єктними. Америка, Канада, та інші нації творилися-ж навколо ідеї економічного, або правового суверенітету. Чим українці гірші?" При цьому якось забувається, що сучасна американська нація створена колонізаторами, а не корінними мешканцями. І ось московські "колонізатори" пропонують українцям відмовитись від національних ознак і тим самим повторити долю індіанців Американського континенту.

Українці не гірші за американців або канадійців. Вони кращі. Тому що попри шалений спротив вірно обрали вектов творення: мова, культура, українська історія, як основа відтворення української державності, як запорука збереження незалежності та суверенітету. Сьогодні, коли головною вулицею столиці ідуть українські вояки, звучать козацькі марші, майоріють стяги, в яких проглядається саме українські традиційні символи - це не тільки демонстрація військової звитяги Це ознака того, що нація будує міцний український фундамент. Коли під час промов говориться про традиції захісту України від російських загарбників, виникає упевненість, що "високодуховні шерифи" не зможуть вкрасти у нас ідею України, не зможуть підсунути нам замість незалежної держави "Об'єднані московські штати", культурно, мовно, цінностно подібні до Московії. Україну творять не колоністи, а український народ. Її боронить українське військо, а не уламки колишньої радянско-окупантської армії. Україну будує українська нація. Нарешті. Це справжнє диво. Слава Україні!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати