Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Танці навколо Леніна

16 січня, 16:37

В ході передвиборної кампанії, що поступово набирає обертів у РФ, Володимир Путін почав перейматися тим, щоб залучити на свій бік частину прокомуністичного електорату, яка в іншому випадку може взагалі проігнорувати вибори. Президент висловився на досі актуальну тему поховання тіла Володимира Леніна. У документальному фільмі "Валаам", фрагменти якого були показані на телеканалі «Россия 1», Володимир Володимирович заявив: «Леніна поклали в Мавзолей - чим це відрізняється від мощей святих для православних, та просто для християн? Мені кажуть: "Ні, в християнському світі немає такої традиції". Як же немає? На Афон їдьте, подивіться, там мощі святі є, та й тут (на Валаамі. - Б. С.) теж святі мощі Сергія і Германа. Тобто по суті нічого нового тодішня влада не придумала, вона просто пристосувала під свою ідеологію те, що людство вже давно винайшло».

І ще додав цілком примирливе: «По-перше, віра, вона завжди нас супроводжувала. Вона зміцнювалася, коли країні нашій, народу було особливо важко, були зовсім жорсткі богоборчі роки, коли знищували священиків, руйнували храми. Але одночасно створювали нову релігію». І повторив давно відомі думки про те, що «комуністична ідеологія дуже схожа на християнство", що "свобода, братерство, рівність, справедливість - це все закладено в Священному писанні, це все там є. А Кодекс будівельника комунізму? Це сублімація, примітивний витяг з Біблії, нічого нового вони там не придумали».

Щодо останнього твердження - відчувається, що російський президент відомого дисидента Володимира Буковського не читав. Той у своїй книжці «І повертається вітер» пише, як професор психіатрії і майбутній академік Рубен Наджар, ставлячи одному з дисидентів традиційний для радянської каральної психіатрії діагноз «шизофренія», як його обґрунтування написав: "Стверджує, що ніякого морального кодексу будівників комунізму немає , а заслуга його створення належить Біблії". Тому Володимира Володимировича, в разі, якщо б він про подібність морального кодексу будівників комунізму і Біблії заявив за радянських часів, чекала б психіатрична клініка тюремного типу. Зараз же йому, звичайно, боятися нема чого. Можна легко закликати до єднання навколо себе коханого і комуністів, і православних активістів. Мовляв, у кожного свої мощі і свої святі.

Напевно, Путін навіть не розуміє, наскільки він своїми висловлюваннями щодо «мощей» Леніна доводить, що йому насправді глибоко байдужі і комуністична ідеологія, і православна релігія, так само як і будь-яке інше віровчення. Раніше, в радянський період своєї біографії, він був правовірним комуністом, демонструючи на словах відданість відповідному моральному кодексу. А після падіння комунізму в СРСР перетворився на ревного православного.

Путін готовий об'єднувати комуністів з православними, а ліберал-демократів - з системними лібералами. Для комуністичних же виборців принциповим питанням є питання про поховання Леніна або залишення мавзолею в колишньому стані. Адже мавзолей з тілом вождя - це один з небагатьох уцілілих символів радянської епохи, і до того ж найважливіший. Час від часу Кремль спокушає лібералів і лякає комуністів погрозою все-таки поховати Леніна. Хоча ще до офіційного висунення Путіна кандидатом у президенти було дано чіткий сигнал, що тему ленінського поховання влада найближчим часом не підніматиме. У листопаді 2017 року перший заступник голови синодального Відділу із взаємин Російської Православної Церкви з суспільством і ЗМІ і за сумісництвом - радник спікера Держдуми Олександр Щипков констатував, що тіло Леніна має бути поховане, але зараз це може розхитати політичну ситуацію в країні, в зв'язку з цим він закликав накласти мораторій на тему поховання Леніна. Тепер же перша особа держави публічно підтвердила, що нічого поганого в мавзолеї з тілом Леніна не бачить, що це, мовляв, майже те ж саме, що православний храм з мощами. А раз кожному дано по його вірі, то і мавзолей - це така ж важлива частина російської культурної спадщини, як і інші святині. Спікер же Ради Федерації Валентина Матвієнко пов'язала можливість поховання тіла Леніна з позитивним розв’язанням цього питання на загальнонаціональному референдумі, проводити який, правда, ніхто в осяжному майбутньому не збирається.

Тим часом, жодних шансів на поховання тіла Леніна просто немає. Слідом за мавзолеєм, який став останнім притулком для більшовицького вождя, Красна площа і стіни Кремля перетворилися на справжній некрополь. Зараз там покоїться не менше 400 осіб високопоставлених радянських і іноземних партійних і державних діячів. Якщо поховати тіло Леніна, то тоді треба перезахоронювати і весь некрополь. Чим, зрештою, Ленін гірший або кращий за Сталіна, Жданова, Дзержинського або маршала Жукова? Але отримати дозвіл на перепоховання від родичів усіх похованих біля Кремлівської стіни і в самій стіні - завдання, що практично не може бути виконане. Та й незрозуміло, як такий дозвіл отримати для тіла Леніна, у якого нащадків не залишилося.

Можливо, перед нами той рідкісний випадок, коли має рацію голова маріонеткової Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов, який вважає, що мавзолей Володимира Леніна треба перетворити на музей, а до тіла революціонера ставитися як до мумії фараона. Мовляв, тоді це буде лише музей, а не місце поклоніння прихильників комуністичних ідей. Насправді комуністи та інші люди, які симпатизують Леніну, як і раніше, приходитимуть в оголошений музеєм мавзолей. Ось тільки їх число буде поступово зменшуватись. А визнання Леніна злочинцем, який створив один з найжорстокіших тоталітарних режимів в історії, насправді навряд чи пов'язано зі збереженням або знищенням його мавзолею.

Звичайно, можна піти найпростішим шляхом - припинити фінансування лабораторії, що займається збереженням тіла Леніна, мотивуючи це браком бюджетних коштів. Тоді через кілька місяців мумія вождя більшовиків ґрунтовно протухне, і її хоч-не-хоч доведеться поховати. Але і таке рішення може спровокувати комуністичні демонстрації протесту, та й збір народних коштів для лабораторії може початися. А така активність у сезон виборів, та ще й під стінами Кремля, російській владі зовсім не потрібна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати