Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Все добре, що добре закінчується. Але ж чи закінчується?

30 травня, 11:13

Історія з 10-річним (або, за іншими відомостями, 9-річним) хлопчиком, який мав необережність читати вірші Шекспіра на Новому Арбаті в Москві і був за таку собі крамолу затриманий правоохоронцями і доставлений у поліцейське відділення, - це трагіфарс, що чудово демонструє сучасні російські звичаї. Суть історії така: хлопчик читав уголос «Гамлета», поліцейські його грубо скрутили і - в «воронок». Версія правозахисників - це свавілля поліції. Можливо, пов'язане з тим, що у Москві якраз цими днями проходять акції протесту проти проекту зі знесення п'ятиповерхівок і читання монологів Гамлета порахували політичною акцією. Версія поліцейських: дитина перебувала без нагляду і займалась жебрацтвом. Дійсно, але на відеокадрах затримання, які потрапили в Інтернет, видно, що поряд із хлопчиком стоїть розкрита сумка. Деякі очевидці, за словами поліцейських, стверджували, що перехожі кидали в неї гроші. Версія батьків хлопчика Оскара: дитина перебувала під наглядом. А вірші читала, щоб позбутися від комплексів.

Щодо того, що під наглядом, вони принаймні мають рацію. Мачуха хлопчика, яка сиділа неподалік і читала книжку, безуспішно намагалася відбити його у поліцейських. Як повідомляли ЗМІ відразу після пригоди, їй загрожували п'ятнадцять діб за перешкоджання законним вимогам працівників поліції. А батько хлопчика, як повідомляли ті ж усюдисущі ЗМІ, став фігурантом адміністративної справи - про невиконання своїх обов'язків. А як вона мала діяти, коли побачила, що її дитину відвезли невідомо куди? Втішає тільки те, що маленькому Оскару, який став справжньою «зіркою» Інтернету, добрі дяді і тьоті, на кшталт уповноваженої при президенті Російської Федерації з прав дитини Анни Кузнєцової, вже запропонували участь у творчих конкурсах.

Зауважу, що, кидали перехожі хлопчикові гроші чи ні, принципового значення не має. У більшості країн Заходу виступ вуличних музикантів або артистів, яким перехожі кидають гроші, жебрацтвом не є і законом не переслідується. Але батьки дитини начебто не жебраки. Батько - дизайнер, мачуха - фотомодель. Мабуть, не будуть вони таким чином поповнювати сімейний бюджет. Хоча чого в житті ні буває! Але ось що, наприклад, розповідає друг сім'ї з Владивостока, де до 2002 року жив батько дитини: «Це нормальна, точно не бідна сім'я, живуть у достатку, Ілля добре заробляє, так що про нужденність взагалі не йдеться. Син Оскар від самого дитинства живе з батьком, хоча мати теж мешкає у Москві, але ось так вони вирішили. Два роки тому Ілля і Христина одружились, я її теж знаю. Тиждень тому Ілля мені телефонував і якраз похвалився, що син Оскар у супроводі Христини, дружини Іллі, ходить читати Шекспіра на Арбат і що йому це подобається. І це не було жебрацтвом, просто люди підходили, дякували йому, і хлопчикові це було в радість». (Http://gorodv.com/2017/05/otets-zaderzhannogo-na-arbate-malchika-okazalsya-iz-vladivostoka/)

Головне ж в іншому. Подивившись відео з хлопчиком, російські політики з проурядового табору відразу ж заговорили про провокації. Ось, наприклад, віце-спікер Держдуми, секретар генеральної ради партії «Єдина Росія» Сергій Нєвєров заявив, що ситуація із затриманням хлопчика, який читав вірші на Арбаті, це «на сто відсотків підготовлена провокація, і журналісти поруч, і сусідка». Річ у тім, що мачуха хлопчика спочатку від розгубленості назвалася його сусідкою - слово «мачуха» в Росії не люблять. Щоправда, Нєвєров все-таки обмовився: «Але треба і правоохоронцям поводитись грамотно». (Http://www.mk.ru/politics/2017/05/28/v-er-nazvali-istoriyu-s-malchikom-na-arbate-provokaciey.html).

І аж до реакції Путіна, правильніше, до офіційної заяви його прес-секретаря про відсутність президентської реакції на інцидент, в урядовому таборі продовжували стверджувати про провокації. Ось і дитячий омбудсмен по Свердловській області Ігор Мороков заявив: «Якщо ми хочемо жити в правовій державі, то повинні підкорятися поліції і вчити цьому дітей: якщо поліцейський запрошує тебе пройти, ти повинен це зробити - він же не злочинець якийсь. А тут влаштували шоу!» (Http://eanews.ru/news/incidents/Detskiy_ombudsmen_Igor_Morokov__incident_s_zaderzhaniem_malchika_na_Arbate_-_provokaciya_29_05_2017/)

А головне, в який момент влаштували! Володимир Володимирович до Франції зібрався з Макроном зустрічатись, а тут на весь світ тиражується відео, як московські поліцейські б'ють дитину і жінку (Христині порвали одяг і розбили планшет). А раптом після цього французький президент з російським взагалі зустрічатись відмовиться! Але нічого, все обійшлося. Зустрілися, поговорили, про своє, про президентське. І Пєсков озвучив путінську позицію, правильніше, її відсутність: випадок із хлопчиком «не стосується президентського порядку денного», а належить до компетенції правоохоронних органів. (Http://www.rbc.ru/society/29/05/2017/592bfec49a7947cce9fae4e1?from=main_right)

З одного боку, російському президентові дуже не хочеться критикувати правоохоронців, що собаку з'їли на розгоні опозиційних демонстрацій, врни отримують все більше прав і все менше відповідають за свої дії. Але з іншого - публічно підтримати тих, хто б'є жінок і дітей, теж незручно. Тут не тільки у Франції, але і в Росії багато хто може на президента образитись. І Путін вирішив діяти у своїй типовій манері: розбирайтеся, мовляв, самі, я тут ні до чого.

У цьому випадку для правоохоронців сигналом стала відсутність прямої президентської підтримки. І після виступу Пєскова інцидент благополучно розв’язався і більше не вважається провокацією. Як повідомляє батько дитини, «зараз інцидент вичерпаний: керівництво МВС особисто попросило вибачення, щодо осіб, які вчинили безчинство, призначені перевірки СК і прокуратури. Наразі не висунуто жодних звинувачень. Ганьба ЗМІ, що пишуть наклеп. Всі відповідні заяви складені і винні понесуть покарання. Спасибі добрим людям, які надали підтримку».

Завжди б так! Втім осад залишився, і з ним і Оскару, і його сім'ї жити далі. І ось - заключний крик душі батька Оскара: «Я не знаю, що моя сім'я зробила такого, що ми зараз як у пеклі. Телефон не змовкає від спраглих гарячого медійників до наїжачених поліцейських. Другу добу без сну. А найгірше, коли мені френди пишуть, що я проплачений, що через мене полетять голови невинних поліцейських, і обіцяють влаштувати підступи. Я не відчуваю за собою ніякої неправди, я винен лише в одному, що не купив дружині і синові морозива і не відвів їх у кіно, а краще в храм того дня». Гарні ж у нас у Росії френди в фейсбуці!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати