Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

5 порад у #деньбезполіетилену

03 липня, 12:55
Фото Олени МАЛАНІЙ

Сьогодні Україна приєдналася до Всесвітньої акції – день без поліетилену. Хоча, варто зазначити, що десятки прогресивних країн уже давно, своїми законопроєктами й освітніми ініціативами, готують своїх громадян не до дня, а до життя без поліетилену. Абсолютно некрасиві й абсолютно шкідливі, поліетиленові пакети оточують нас скрізь – не лише на базарах і в супермаркетах, а й на пляжах, вершинах гір чи у лісі. Планета не поглинає пластик, пластик поглинає планету.
50% придбаних у світі пакетів використовуються лише один раз! Пригадайте, скільки часу служить вам придбаний у супермаркеті пакет – 10 хвилин? 20? Отож, стаючи на шлях природолюбних західних цивілізацій, пропоную вам 5 простих правил, які дозволяють мені проживати не один день без поліетилену.

1. Придбайте / виграйте / пошийте модну екоторбу. Сьогодні на ринку їх тисячі – кольорові, з дотепними цитатами. Така торба додасть вам стилю і відразу викаже у вас екологічно свідомого чи свідому (а це теж круто).

2. Використовуйте паперові пакети, що є у вас вдома, для походів у супермаркет. Нічого страшного, якщо абрикоси зважити у пакеті Zara.

3. Багато овочів створені для того, щоб клеїти цінники прямо на їх шкірку – пригадайте банани, лимони й авокадо.

4. Позбудьтеся звички загортати продукти у два-три шелупких і тоненьких, проте все ж поліетиленових пакетиків. Вони не врятують вас, якщо масло почне танути чи оселедець прогризе упакування. Краще придбайте багаторазові контейнери й носіть їх на такий випадок.

5. Переконуйте світ – касирів, друзів, сусідів не користуватися поліетиленом. Використовуйте для цього усі екологічні факти, а якщо не виходить – соромте. Бо людина з поліетиленовим пакетом – це таки пережиток минулого.

Ясна річ, не все вдається відразу. Якщо вже доводиться купувати поліетилен – користуйтеся ним довго і потім, все ж, не купуйте знов. І ще – нам варто стимулювати великі торговельні мережі відмовлятися від пластику. Тоді навіть ті клієнти, що не задумуються про охорону природи, вимушені будуть задуматися. Наприклад, нещодавно одна канадський мережа супермаркетів почала друкувати сороміцькі слогани на своїх поліетиленових пакетах, щоб присоромити клієнтів і змусити не купувати. Проте, частина все ж взялася їх колекціонувати. Але це вже інша історія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати