Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

5 послуг публічних бібліотек, якими варто скористатись

20 березня, 12:16

Часто жартую з друзями, що я, мабуть, остання людина на планеті, яка має і користується читацьким бібліотечним квитком. Проте це далеко не так. За даними Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, 21,3 млн (47% населення України) є користувачами українських бібліотек (статистичні дані за 2016 р.). Бібліотеки залучають людей з усіх сфер життя. Будь-хто може скористатися бібліотекою, навіть якщо він більше не в школі й не є великим шанувальником читання для задоволення.

Справді, можна стверджувати, що сьогодні бібліотеки є більш актуальними, ніж будь-коли. Вони зробили узгоджені зусилля, щоб йти в ногу з часом. Ви будете здивовані тим, чого можете досягти, використовуючи читацький бібліотечний квиток.

Реєстрація такого квитка є відносно простим процесом – це можна зробити в найближчій бібліотеці. І, користуючись усіма можливостями, ви чудово заощадите гроші. Ось п'ять прикладів того, що пропонують бібліотеки в Україні.

1. Світ інформації

Ваша бібліотека є універсальним «магазином» для будь-якої потрібної інформації. Якщо ви працюєте над проектом вдосконалення будинку – перегляньте книгу на цю тему. Якщо маєте дитину – прочитайте книги про вибір імені та виховання дітей. Якщо плануєте поїздку, наприклад, до Лондона – перегляньте туристичні довідники.

Звичайно, можна придбати книги для кожного з цих завдань. Проте навіщо вам витрачати гроші та «закупорювати» свою книжкову полицю інформацією, яка буде потрібна лише протягом обмеженого часу? Ви ж можете просто взяти книгу в бібліотеці. Більше того, якщо ваша місцева бібліотека не має потрібної книги, варто подати запит на її доставку з іншої бібліотеки через сервіс «Міжбібліотечний абонемент».

Для прикладу, скільки ви можете заощадити, взявши книгу в бібліотеці, замість того, щоб придбати її в друкованому вигляді:

• Книга для дорослих у твердій обкладинці: в середньому 200 грн.

• Дитяча книга в твердій обкладинці: в середньому 100 грн.

Навіть якщо ви читаєте лише одну книжку на місяць і тяжієте до друкованої книги, то все одно можете зекономити майже 1500 грн на рік, взявши книги в бібліотеці.

Журнали, DVD- та компакт-диски

Багато українських бібліотек продовжують підтримувати хороший вибір журнальних та газетних підписок, включаючи свіжі випуски. Іноді не дозволяється брати журнали із собою додому, але можна насолодитися читанням у зручному кріслі бібліотеки. І це краще, ніж намагатися відчайдушно прочитати цілий журнал в продуктовому магазині, тоді як на вас дивляться інші люди.

Бібліотеки також інколи пропонують своїм користувачам DVD-диски. Хоч ви навряд знайдете там останній блокбастер, це чудове місце для пошуку класики.

2. Безкоштовне користування комп'ютером, доступ до інтернету, підтримка Wi-Fi та досліджень

Технічно це чотири причини користування бібліотекою. Якщо ваш мобільний тарифний план майже вичерпано протягом місяця, оберіть місцеву бібліотеку, щоб скористатися безкоштовним Wi-Fi. Хоча ще не всі бібліотечні системи його пропонують, їхня кількість постійно зростає. Тому це чудове місце для серфінгу в інтернеті, пошуку роботи чи виконання шкільних завдань. Так, Красноградська районна бібліотека (Харківська обл.) запровадила нову послугу – «Бібліотечна школа виконання домашніх завдань».

Більшість бібліотек пропонують безкоштовні базові комп'ютерні підручники та тренінги з комп’ютерної грамотності. Тому якщо вам (або батькам чи бабусі і дідусю) потрібна допомога з пошуком в інтернеті, почніть з вашої бібліотеки, перш ніж купувати програмне забезпечення для навчання.

3. Події, курси та заходи

Попросіть бібліотекаря показати календар найближчих подій, курсів та заходів. Особливо, якщо ви живете у великому місті, то могли б практично заповнити свій календар саме тим, що відбувається у бібліотеці. Причому більшість з цих подій є безкоштовними.

Події, курси та заходи, які можуть відбуватися:

• Читання прози чи поезії, зустрічі із письменниками;

• Мовні курси;

• Лекції, тренінги та майстер-класи;

• Клуби з програмування для дітей та 3D-студії;

• Зустрічі з представниками громадських та благодійних організацій;

• Програми з підготовки до школи;

• Літні книжкові табори для дітей тощо.

Тож бібліотека – це чудове місце для усієї родини.

4. Електронні та аудіокниги

Зростання попиту на електронні книги не є причиною триматися подалі від бібліотеки. Навпаки, це привід слідкувати за нею. Ви можете безкоштовно ознайомитись з електронними книгами, які наявні у бібліотеці та завантажити їх.

Оцифровані книги бібліотека записує на диски – локальні носії, які можете взяти із собою додому на певний термін. Окрім цього, деякі бібліотеки мають у читальних залах електронні читанки, призначені для користування лише у приміщенні бібліотеки.  

А ще в українських бібліотеках можна отримати не лише вільний доступ до інтернету та друкованої літератури, а й до аудіокниги. Більш того, напевно, мало хто знає, що бібліотекарі почали самостійно їх створювати. Адже такі книги коштують дуже дорого, і їх мало у фондах бібліотек.  

5. Безкоштовні консультації фахівців

Безкоштовні юридичні консультації, поради з питань започаткування та ведення власної справи, психологічні консультації для дітей та багато іншого – усе це можна знайти у публічних бібліотеках України. Існують різні формати таких консультацій – в онлайн та оффлайн режимі (наприклад, в самій бібліотеці).

Так, у Національній бібліотеці України для дітей психолог працює з дітьми, підлітками та батьками: проводить групові заняття і тренінги, а також індивідуальні консультації. А з березня 2016 року для мешканців Запоріжжя у восьми міських бібліотеках проходять безкоштовні онлайн-консультації провідних фахівців міського центру правової допомоги.

Отже, бібліотека – це чудове місце для заощадження грошей і отримання знань. Існує лише одна умова – потрібно вчасно повернути всі матеріали, бо штраф за несплату збільшується щодня. Тому не забудьте перевірити правила користування вашою бібліотекою, перш ніж дозволити книзі зникнути під диваном на три місяці.

Відкрийте для себе нові можливості та знайдіть свою улюблену бібліотеку!

Оксана Бояринова, PR-менеджер Української бібліотечної асоціації, голова Молодіжної секції УБА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати