Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

8 Березня: Святкувати не можна ігнорувати

Або польові дослідження з нагоди Міжнародного Жіночого Дня
07 березня, 11:52

«Вітаю тебе з Восьмим березня» – почують завтра тисячі українських жінок. І жодна з них не здивується, чому у привітанні звучить просто дата, а не назва свята чи його суть, як от «вітаю з Днем Народження» чи «з Днем Соборності України». Обираючи і отримуючи тюльпани, ми не задумуємося для чого у 1975 році Організація Об’єднаних Націй остаточно визначила цей день важливим у боротьбі за рівність і права жінок світу.

Я не збираюся сьогодні аналізувати історію, соціалістичне минуле чи географію свята – тут багато правд та і у всіх зацікавлених є ґуґл. Я краще познайомлю вас із результатами елементарного польового дослідження за основу якого взято коментарі з уже традиційних нам передсвяткових суперечок. І трішки статистики, видобувати яку було не так уже й просто.

Міжнародний Жіночий День за задумом людей, пов’язаних із його виникненням, однозначно покликаний привертати увагу не до милих дівочих посмішок, тонких пальців і весняних променів, а до серйозних проблем і викривлень у суспільстві, що заважають повноцінно реалізовуватися частині жінок. Не розгортаючи феміністичних аргументів, достатньо сказати, що подаровані квіти не рятують афганських жінок від безграмотності, знижки на парфуми не зупинять лет каміння у панянку з Іраку, що практикувала дошлюбний секс, а багато шоколадних цукерок не порятують вас від депресії через втрату декретного робочого місця.  Одна з моїх подруг гарно це підсумувала – гріх нівелювати здобутки минулих поколінь жінок щедрими маркетинговими фішками (8 березня – ідеальний ринковий день між Днем Валентина і Великоднем). Адже саме завдяки перемогам у правовому й політичному полі, ми можемо коли завгодно ходити на каву, купувати собі речі, вільно подорожувати і, більше того, самостійно заробляти (читай – самостійно обирати як жити).

Я аж ніяк не проти подарунків. І вітань. І наперед засвідчую – від квітів не відмовлюся, та лише від близьких мені людей, а не чиновників чи учнів. Більше того, я чекаю знижок до свята у інтернет магазинах. Але є одне але) Я усвідомлюю, що це не свято весни, шоколаду і золотих ланцюжків. Засуджувати маркетологів за те, що добре роблять свою роботу не варто. А от політиків, медійників і освітян – буду прямо зараз.

Часто можна почути, що комуністичні традиції поступово відійдуть разом із поколіннями, що їх шанували. Але у хибного сприйняття 8 березня є свої жриці-охоронниці – чомусь багато вчительок і виховательок у дитячих садочках войовничо оберігають традицію – листівки, квіти і свято весни та жіночності. Свято весни можна було б провести і першого березня, і у день весняного рівнодення, але тоді не підключиться батьківський комітет із подарунками. Хоча, якщо задуматися, чому це тати мають вітати малознайомих виховательок і з чим? Благородні професії вихователя і доглядальниці і так споконвічно були жіночими, за них і боротися не доводилося. Якщо вже це день боротьби за права і рівність жінок – чому б не привітати жінок-поліцейських, жінок-військовослужбовців, політиків чи жінок-таксистів? Чому б не вивчити вірші чи  не подивитися мультики про успішних і сильних, самостійних і розумних героїнь?

Моя подруга з Австрії теж відзначатиме Міжнародний Жіночий День – подивиться по телебаченню фільм про бодішеймінг* і його шкоду для жінок. Ми про таке іще навіть не знаємо. У великих європейських містах пройдуть велелюдні мітинги на підтримку жіночих прав – будь то ефіопок чи іранок, а може віднайдуть і свої, локальні небезпеки. А скільки українських сайтів опублікують статистику – цікаво ж як еволюціонують жінки в політиці, економіці, освіті, спорті? Іще вчора ґуґлівський запит «жінки статистика» - повертав надцять сторінок найпопулярніших відповідей – статистика подружніх зрад, середній вік першої вагітності чи першого поцілунку, вага та косметичні продукти. Віднайти інформацію про 12% жінок в парламенті і 8% в уряді вдається ж лише з допомогою експерток. Та й тут не все ідеально. З особистих спостережень – успішні жінки, що досягають влади часто зраджують своїх посестр  і хочуть займатися за їх же словами більш серйозними проблемами ніж гендерна нерівномірність оплати праці чи декрети.

Тому, шановні жінки, в переддень Міжнародного Жіночого Дня дозвольте привітати Вас із тією свободою, що уже сьогодні є у наших сучасниць, як от право голосу, наприклад, чи можливість навчатися і працювати де заманеться. І побажати іще більшої сили, розуму, розвитку і взаємної підтримки на шляху до таких необхідних подальших звершень. Нехай цей День принесе вам нові ідеї і плани, а поміж тим, згадаймо успішних попередниць як то Анна Ярославна чи Леся Українка, нам є ким пишатися.


*бодішеймінг – з англ. Body shaming критика або висміювання фігури чи розмірів людини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати