Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боже, бережи Україну

«15-21.03.2019»
21 березня, 19:44

У безладі останніх тижнів, що залишилися до першого туру президентських виборів, коли скандал на сніданок змінювався скандалом на обід, той скандалом на полудень, а той ще одним — на вечерю (я вже мовчу про подальше нічне перекушування), чималу порцію суспільної уваги зміг прикувати до себе скромний пост у «Фейсбуці» політолога Олександра Палія.

Прикував, тому що Олександр, і тут ми просто зобов’язані подякувати йому за це, порушив своїм постом дві важливі проблеми. Перша, звичайно ж, у кращих традиціях російського імперського минулого, це проблема...  ні, не доріг, а дутих «експертів» у командах кандидатів у президенти. Ну і, звичайно ж, головна, якій, власне, був присвячений сам його пост, хто може і має бути президентом України: «Я, звичайно ж, дуже поважаю євреїв за розум, але президентом України має бути виключно українець і християнин», як стверджує Олександр, чи все ж важливіші якісь інші якості кандидата, а не ці.

Звичайно ж, Олександр Палій не перший, хто озвучує в українському публічному просторі подібні ідеї. І йдеться не лише про політиків із правого крила. Пам’ятаю, 2015-го в ефірі телеканала «Еспресо TV» я коментував подібний вислів Геннадія Корбана, а 2017 року в інтерв’ю «Теперішньому часу» його дослівно повторив Міхеїл Саакашвілі. Але у виправдання обох можна сказати, що вони так намагалися пояснити, чому той або інший політик (щодо Корбана — це був його шеф Коломойський, ну а у Саакашвілі, зрозуміло, як у дзеркалі, завжди лише він сам) навіть і не думає ставати президентом України. Я сказав «виправдання» щодо цього лише тому, що нашкодили вони цим виключно самі собі. Визнаю, то ще «пом’якшувальна обставина».

Щодо ж з поста Палія, етнічна належність за моєї пам’яті вперше була використана як аргумент за кандидата в президенти зовні вкрай правого націоналістичного дискурсу. І, як мені здається, це той симптом, який лякає, якщо хоча б на секунду уявити: те, що у Палія на язиці, в головах у когось у політичній команді, до якої він належить. Не кажучи вже про те, що ця підозра, вже як факт, тут же була максимально використана політичними опонентами. Адже одне з основних правил у політтехнологів, як і у лікарів, — «не нашкодь» своєму сьогоднішньому клієнтові.

Текст — дзеркало душі. Зважаючи на його творчість, легко пояснити, чому з усього президентського пулу «говорящих» голів подібну ідею озвучив саме Олександр Палій. Адже прилюдні вислови, що є як мінімум антиконституційними, про виняткове право етнічних українців бути президентом є плодом хіба що недалекого розуму. Політолог за освітою, Палій — автор щось близько десятка книжок з історії України, які є наївними дилетантськими компіляціями всіх історичних міфів, що існують в українському інформаційному просторі, — від 81 мільйона українців напередодні Голодомору до «розстріляного з’їзду кобзарів».

Ну, а те, що ці псевдоісторичні опуси не просто виходять друком, а й регулярно представляють Україну на книжкових виставках за кордоном, а чиновники, політики, дипломати охоче дарували їх українським і зарубіжним бібліотекам, свідчить, що лояльності в президентській команді віддають перевагу над фаховістю. Благо, вже чого-чого, а щенячої вірності Палію не позичати. Нинішній скандал — абсолютно закономірний наслідок такого кадрового підходу в доборі експертів, і поки ніщо не свідчить, що з цієї події зроблені хоча б якісь висновки.

Можна скільки завгодно вносити до Конституції курс України на вступ до Європейського Союзу, але на ділі, в побуті, якщо зважати, наприклад, на неодноразові гомофобські вислови голови Ради національної безпеки та оборони, а тепер ось на пост не останнього члена президентського пулу експертів Олександра Палія, не лише вулична шпана та праворадикали, багато хто і в нинішній політичній еліті України з усіх європейських політичних сил дуже близький до євроскептиків, що культивують побутову ксенофобію і традиціоналізм.

Не Путін, страшніші вороги загрожують європейському вибору українців. Щодо цього головним я назвав би нефаховість. Якщо вже у чинного президента така коротка лавка експертів, що вже казати про інших кандидатів. Боже, бережи Україну, якщо в кращих умах країни у нас значиться Палій!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати