Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Громадськість закликала нардепів об'єднатися довкола пам'яті про Норильськ

У Верховній Раді України сьогодні відбулися парламентські слухання щодо стану дотримання прав людини – вперше з 2001 року
12 червня, 18:06

Комітет з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин запросив Ініціативну групу щодо відзначення 60-річчя Норильського повстання виступити у рамках слухань. Звісно, і предмет слухань, і масштаб теми Норильського повстання диктував дуже широкий діапазон обговорення. Але регламент обмежувався всього-навсього трьома хвилинами. Й от що нашій Ініціативній групі здалося ключовим.

Найперше, дякую Голові Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерієві Пацкану за запрошення виступити на парламентських слуханнях.

Я представляю Ініціативну групу щодо відзначення 60-річчя Норильського повстання.

Норильське повстання розпочалося в травні 1953 року. Цей унікальний вияв беззбройного спротиву тоталітарній системі став однією з причин демонтажу ГУЛАГу, появи дисиденства, зрештою, розпаду СРСР.

Чому ми говоримо про Норильське повстання в контексті прав людини в Україні сьогодні?

По-перше.

20 тисяч політв'язнів більш ніж 80-ти національностей, близько 70 відсотків із яких були українцями, вимагали припинити тортури та закриті судові процеси, зняти з ув'язнених номерні знаки. Вони вимагали від держави дотримання її власних законів та називали свій протест «боротьбою за свободу, за демократію». У той час як Європейська конвенція щойно була ухвалена, за тисячі кілометрів на Схід від географічного кордону Європи також боролися за права людини. Згадка про Норильське повстання дуже важлива напередодні можливого підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС.

По-друге.

Досвід солідарності у протидії системі знову актуальний на пострадянському просторі, де "іноземні агенти" та "шпигунство" повертаються до законодавства, знову відбуваються судові процеси над незгодними, а фундаменталізм стає основою державної політики. На рудиментах сталінізму в системах управління колишніх радянських країн формується «авторитарний клуб». Йому можна протиставити тільки «демократичний клуб» громадянських суспільств.

У травні в Києві відбулися громадські слухання, організовані Східноєвропейським Інститутом Розвитку, студією «Заповіт», що створила документальний серіал про Норильське повстання, відзначений Шевченківською премією, а також газетою "День" та Києво-Могилянською академією.
Ми запросили одного з лідерів Норильського повстання Євгена Грицяка та учасників - Степана Семенюка та Агафію Книш, дослідницю теми з Росії Аллу Макарову.

Після народний депутат Валентин Наливайченко подав до Верховної Ради проект постанови про відзначення 60-річчя НП на державному рівні. Днями стало відомо: профільний Комітет з питань культури та духовності постанову підтримав.

У зв'язку з цим Ініціативна група:

1. Закликає всіх депутатів, які усвідомлюють важливість європейського вибору, проголосувати ЗА цю постанову, яка поставить Україну в один ряд із членом ЄС Литвою, де 60-річчя НП відзначалося в Сеймі за участі депутатів литовського та Європейського парламенту.

2. Закликаємо народних депутатів утворити міжфракційну групу та спільно закласти камінь для встановлення монументу в Норильську. Адже пам'ять українських учасників повстання досі не вшанована. Збір коштів на монумент ми вже розпочали.

Наша ініціативна група працюватиме і надалі. Ми закликаємо громадянське суспільство продовжувати масштабну роботу з подолання тоталітаризму. Інакше універсальними в Україні та на пострадянському просторі залишатимуться не права людини, а те, що намагаються видати за так звані «традиційні цінності».

Дякую.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати