Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хвороба Путіна і всія Росії

16 лютого, 20:41

Президент Росії ВВП захворів, застудився. Нічого незвичайного в зимову пору, з ким не буває. З іншого боку, після того як він керував стерхами, пірнав на глибину озера Байкал і Чорного моря, демонстрував голий торс і показував своє незвичайне здоров'я, ВВП не міг захворіти за визначенням. Тому що його здоров'я - це одна з найважливіших скріп держави російської, не побоїмося сказати - наріжний камінь. Без свого сонцеликого начальника вона просто існувати не може. Адже кожен громадянин найбільшої за територією країни у світі знає, що є Путін - є Росія. Негативна конотація не розглядається в принципі, тому що, як наразі стверджують у Москві, що робити Росії від Калінінграда до Владивостока без Путіна. Як існувати?

Застуда трапилася у найбільш невідповідний час. Залишився всього місяць до виборів, а за даними правильних соціологічних служб за ВВП готові проголосувати близько 71% виборців. Це просто падіння. Адже зовсім нещодавно в практично єдиному пориві громадяни були готові в кількості 89%, у найгіршому випадку - 86%.

І це, як ми вже сказали, за місяць до виборів; що ще може трапитися за час, що залишився, і уявити собі страшно. Раптом цифри впадуть до,  не проти ночі буде сказано, 60% і навіть незначних 52%? Минулого разу в Першопрестольній за ВВП проголосувало 46,2%. В єдиному російському регіоні. При тому, що всю ніч рахували і, як говорили злі опозиціонери, протоколи переписували кілька разів. Та й узагалі в провінції на ділянках, де траплялися неправильні спостерігачі, відсотки стрімко падали. Добре, що тільки там.

Навіть страшно подумати, якими можуть бути показники в столиці. Від таких думок не те що застудитися - двостороннє політичне запалення легенів можна отримати.

Все це чинники внутрішні, але головні неприємності прийшли з-за поребрика.

По перше. Почнемо з рибкагейта. Олігарх Дерипаска замовив послуги у дівчинки з ескорту. Справа житейська. Зрештою, він людина небідна, може дозволити собі маленькі витівки. І розважався б собі, так ні. Запросив у гості радника президента Сергія Приходька. Привіз його на своєму літаку в Норвегію, фотографував на яхті. Справа в тому, що пленум Верховного суду дав чітке роз'яснення щодо нематеріальних послуг, які розглядаються як хабарі і корупція. І цей випадок точно підпадає під це визначення. Так що у Приходька по-справжньому справи не дуже втішні. Звичайно, нічого такого не допустять, але в судах Лондона можуть подивитися зовсім інакше. Та й взагалі, невже кататися на яхті більше ніде, як біля берегів країни НАТО Норвегії, в якій усе нашпиговане прослуховуванням, і де гарантія, що сказане на яхті відповідними службами не записане. А там багато чого було сказано. Серед іншого - про американський слід і Манафорта, який перебував на службі у Дерипаски. Тут можна очікувати дуже великих неприємностей.

По-друге. Справа з розгромом ПВК Вагнера ніяк не вгамується. Навпаки, у світовій пресі спливають нові подробиці, імена загиблих. Ось знову підірвався танк із хлопцями в Сирії. Ніяк справи не зам'яти. Тут удова загиблого на весь білий світ запитує: як помстимося за пацанів. Патріоти і так уже наливаються злістю і весь час вимагають. Поки що тихо, але де гарантія, що до 18 березня не почнуть кричати на всю іванівську.

Та як помстимося, якщо героїчно загиблий льотчик Філіппов так і прокричав, що «це вам за пацанів». Яких пацанів, якщо він літав у турецькій зоні деескалації. Що взагалі робила пара Су-25 у цій зоні і за яких пацанів вона там робила наліт? Виникає питання: що взагалі штурмували російські штурмовики в турецькій зоні?

І навіщо це Євгенія Пригожина, якого всі називають кухарем Путіна, понесло за допомогою вагнерівців віджимати у курдів на їх території нафтопереробний завод? Що - грошей мало, вирішив на дурника прихопити, що начебто погано лежить? Виявилося - дуже добре лежить і є кому дати по руках, та так, щоб на майбутнє не кортіло. Курди - хлопці дуже серйозні. Вони на війні вже більше 50 років. І Саддаму в Іраку по зубам давали, і туркам дістається в Афріні на повну. Так що з ними краще не задиратися, зважаючи й на те, що за ними американці. Думали - як у Росії: надішлемо відчайдухів - і справі кінець. Вийшло зовсім не так, і тепер їх же кашу доводиться розсьорбувати головному в Росії.

Загалом, треба якимось чином вийти з цієї сирійської ситуації, тільки як це зробити?

По-третє. Мало всіх сирійських проблем, так ще й Ізраїль тут як тут. Просто напасть якась, без євреїв ніколи нічого не відбувається. Звичайно, іранці їх провокують, підбираються все ближче, незважаючи на попередження. Ось і отримали по повній, але Москві перепало. У Тегерані дуже незадоволені і звинувачують її мало не в зраді. На їхню думку, Росія не хоче їх захищати від ізраїльських літаків. Ще не вистачало зчепитися з Ізраїлем у повітрі. Вже за них американці точно підуть воювати, так і до великої війни недалеко.

З іншого боку, американці показали, що готові серйозно відповідати з використанням найсучаснішої зброї. Роту ПВК Вагнера розкатали ударні літаки п'ятого покоління F-22, багатофункціональні важкі винищувачі F-15, літаки вогневої підтримки AC-130, ударні вертольоти Apache й ударні безпілотники MQ-9 Reaper. Додатково до цього по вагнерівцях стріляли високоточними снарядами самохідні гаубиці M109A6 Paladin.

Разом з тим китайський портал Sina.com пише, що «Радянські штурмовики Су-25 застаріли для участі в сучасних війнах, і Росія з економічних причин не змогла модернізувати їх до більш просунутого рівня. На літаку встановлено електронне обладнання та системи попередження ракетного нападу, що не відповідають сучасним реаліям, тому повільні Су-25 уразливі для атак практично будь-яких ПЗРК».

Все це американці зробили, щоб усьому світу продемонструвати відсталість російської військової техніки. Правду кажучи, вони мають рацію, але як це пояснити російському народу, якщо ми піднялися з колін і з нами повинні рахуватися? І тут такий облом у Сирії, де вже кілька разів кричали про перемогу, про виведення військ, а тепер виводити не можемо і сказати про вагнерівців теж нічого не можемо.

Як на Донбасі заявити, що їх там немає, не можна, визнати теж якось не дуже хочеться. Загалом, з усіх боків біда, а значить - відчиняй ворота.

Як подумаєш про все це, так температура і тиск у голові починають стрімко підвищуватися. Ось і вискочиш на повітря, щоб нервовий зрив вгамувати і трохи охолодитися. Звичайно, на вулиці не сині московські хуртовини, але все одно прохолодно. Наскільки таке охолодження допомогло, буде ще видно, поки ж заробив застуду. І ще одна неприємна думка все-таки спокою не дає. Як же охолоджувати голову і знімати стрес улітку... Кажуть, воно буде гарячим у всіх сенсах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати