Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво жити – правила жовтня

18 жовтня, 15:29

Жовтень – місяць десяти температурних режимів протягом одного дня, тому наймудріші так і одягаються – спочатку пальтечко, зо дві кофтинки, сорочка і лиш тоді виходять у прохолодний туманний ранок. Годині о дванадцятій скидають першу кофтинку, далі пальто і в сонячне надвечір’я заходять лишень у сорочці. Проте увечері холод повертається і додому ви прийдете так як і виходили вранці - у повному кутальному комплекті, може хіба іще з кружкою гарячого какао в руках чи пляшкою вина для глінтвейну у торбі. Тому, саме час скласти особливі жовтневі плани, які допоможуть опанувати вишукане і водночас просте мистецтво жити красиво.

Розпочнемо із найпростішого – чому жовтень так назвали? Через неймовірні перетворення листя в природі – жовте, червоне, коричневе, сумно-зелене, вологе в ранковому тумані і сухе у полуденному сонці, листя на деревах, листя у повітрі, під ногами. Знайдіть час підняти голову й подивитися довкола – вулиці, парки, ліси – усе прибралося і чекає аби ви помітили. Якщо часу знайдеться трохи більше – раджу вирушити до найближчого ботанічного саду, там жовтень демонструє усі свої таланти на повну. І пошурхотіть, листя для того й падає.

Жовтневий ліс, окрім краси дарує іще й гриби. Якщо знаєтеся на них – вирушайте на тихе полювання. Руденькі білки і полохливі зайчики супроводжуватимуть вас на стежках – вони теж запасаються на зиму, якщо хочете стріти ведмедя – вирушайте в Карпати, але добре подумайте, кажуть, вони не надто товариські. Опеньки, білі, маслюки чудово смакуватимуть на суботньому обіді. Готувати власноруч назбирані гриби – особлива магія і неймовірний аромат по всій хаті.

З першими заморозками солодшає калина і обліпиха – улюблені ягідні додатки до осінніх чаїв. Напої у цей сезон мають величезне значення – зігрівають, вітамінізують, розвіюють погодню маруду*. П’ючи на вулиці чай чи каву, я люблю глибше занурюватися у паперовий стакан, щоб добре підігріти носа і дихати вулицею з ароматом напою, спробуйте. Іще жовтень – саме час відкривати сезон какао – гіркого і солодкого, з зефірчиком чи вершками, а може й краплинкою рому.

Іще однією традицією жовтня є гарбузи. Ясна річ, можна використати їх традиційно по-українськи – вручити якомусь негожому парубку, щоб нічого собі не планував. А можна і по-західному – вирізати ліхтарика, страхітливу чи добру мордочку, а бо й їх цілу компанію. Не думайте про Геловін, якщо він вам не подобається. Традиція вирізати гарбузи була завжди і всюди, вони красиво прикрашають інтер’єр, а солодка середина смакуватиме у печенях, запіканках чи улюблених з дитинства кашах.

У мого товариша, який уже давно опанував мистецтво жити, є фраза, яка найкраще витлумачить усі поради жовтня – fall catching**. Встигніть упіймати осінь – її падаюче листя, туманні ранки і димні вечори, полуденну спеку і нічні заморозки, холодні руки і гаряче какао, яскраві кольори і передзимовий сум, скуштуйте її з грибами і сливовим пирогом, вдихніть глибоко і чекайте – у листопада теж є свої прекрасності.

*маруда – щось таке як нудьга, тільки ще й з капризами.

** fall catching – буквально – лови осені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати