Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пепсі, джинси, «Чорнобиль»: про страхи «Путінського світу»

14 червня, 13:34

Ні, ну логіку реакції радянського складу розуму людей на «Колиму» Дудя я ще розумію. - Відігнати від себе весь цей жах радянських Майданеків і Треблінок, вморозити кістки у вічну мерзлоту якщо не назавжди, то, як мамонтів, років тисяч так на 10. Виправдати «окремі перегини» тим, що чорт з нею, з ціною, але ж перемогли нацизм, злітали в космос.., а ось іще й порівнюваною ситістю брежнєвських років. - Ну, жах бо вже пережили. Що ж старе тепер ворушити... Забутися в нестямі, інакше як тим, хто без персонального ката в серці і голові, з цим жахом далі ж бо жити?! - Дуже мало залишилося тих, хто пережив сам і пам'ятає надто багато міст, вулиць, пам'ятників з ім'ям катів...

Але таку ж реакцію у них викликав і «Чорнобиль» - фільм, правдивість якого підтверджують навіть не документи, не розповіді незнайомих людей, але досвід (хоча доречніше було б назвати його страхом), який, крім найбільш юних, з середнього і старшого покоління, що нині живуть, кожен пережив на собі. Як можуть при здоровому глузді російські комуністи (нехай вибачать вони мені жорстокий тролінг про «здоровий глузд») вимагати порушити проти режисера серіалу Крейга Мейзіна кримінальну справу за «ідеологічну диверсію», за те, що він, нехай не помилився в фактах, але нібито перебрехав «моральний клімат у країні»?! І це про Чорнобиль, катастрофу, коли брехня як наріжний камінь інформаційної політики радянської влади разом вперше стала очевидна відразу всім?!

«Єдиною країною, яка надала нам допомогу після 1986 року, стала Куба», - розганяють чергову брехню в соціальних мережах. Так, тисячі дітей, які пройшли курс реабілітації на тропічному острові, - це дійсно величезна допомога, особливо з огляду на ахове економічне становище цієї країни (давайте з ввічливості промовчимо тут про десятки мільярдів наших із вами доларів, що канули в Карибське море, на які від самої своєї появи існував кубинський режим, поряд із якими ця люб'язність просто крапля в морі). Але з чого раптом Куба - це «єдина країна, яка надала нам допомогу», і далі: «А що зробили країни Заходу? Зняли черговий говносеріал»?! Я навіть не буду перераховувати тут гуманітарні програми, як можна робити вигляд, що не було мільярдних західних грантів, за які був побудований Чорнобильський саркофаг?! Втім, це не пройшло б ще в Україні, - де саркофаг, а за скільки кілометрів від нього Росія! Дійсно, з тих грантів кремлівським не дісталося зовсім нічого.

Або ось у РІА «Новини»: «Щойно проявився найбільш дикий і скандальний з ефектів серіалу HBO "Чорнобиль"... У місто-привид Прип'ять... потягнулися найстрашніші мутанти нашого часу». - Це вони про блогерів, тих, хто позитивно відгукнувся в мережі про серіал. І далі вже про саму катастрофу: «В Америці, маскультурній столиці світу, на супермодному каналі показали надмодний серіал». - Фільм про трагедію, що подається лише як явище масової культури, як іще одна мода, що прийшла з Заходу, як джинси і пепсі, що зруйнували СРСР... Тут тільки один крок до «ідеологічної диверсії», як у російських комуністів. Тільки це вже не якісь політичні маргінали, це ідеологічний рупор імперії, пише одне з найголовніших у Росії ЗМІ.

Що ж зачепило їх у цьому фільмі, що побив усі рекорди на IMDB? «Брехня» про який «моральний клімат», проти чого «ідеологічна диверсія»? То, може, вони сьогоднішню Росію там розгледіли, а не горбачовський СРСР? Те, що і близько не вкладали в фільм його творці, але те, що ось уже 20 років намагаються відродити в Росії ті, хто всі ці роки сидить у Кремлі? - Боюся, що тут, як і з «Колимою», не про минуле йдеться, а про сьогодення, про «порядок взаємовідносин» у нинішніх «установах», про відроджений «моральний клімат», про повсюдну брехню у зовсім інший країні, що намагається вдихнути колишній дух в постарілі руїни. І, що найстрашніше в цьому фільмі для них, - неминучість у цій зліпленій за мірками старої країні нової катастрофи. Йдеться  не про атомну, я про неминучість падіння ще одного СРСР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати