Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Популізм

23 травня, 17:50

Чи чули слово "популізм"? А тепер дивіться, з чим ми в Україні маємо справу. Намагатимусь без політологічних «заморочек» пояснити. У нас завжди був популізм старої формації. Такий собі «колективний Ляшко», щоб було зрозуміло. І заради справедливості треба сказати, що в різний час популістською риторикою грішать і грішили всі політики в Україні. Але зараз до нас дійшов модифікований вірус популізму. Інформаційної епохи, так би мовити. Більш витончений і стійкий до всіляких «факт-чекінгів» і «критичного мислення». Він - яскравий. Він - шоу. Він - дуже зрозумілий в меседжі для народу. І він небезпечніший, ніж ядерна війна.

ОЗНАКИ ПОПУЛІЗМУ

- політики-популісти завжди наполягають на тому, що тільки вони представляють «народ», а всі їхні конкуренти - «прислуга еліти»

- вони з народом себе повністю ідентифікують, кажучи, що «живуть одним життям» з ним. Максимально це демонструють, як правило віртуально (телешоу, серіали, комедійні стендапи)

- стверджують, що їм не потрібна заздалегідь прописана програма, закон, демократичні процедури - тому що кожного конкретного моменту вони будуть просто висловлювати «волю народу».

- Популісти переконують виборців у тому, що «ми - це ви». А значить пропонують всякі голосовалки, соцопитування, референдуми та інше. Головне - створити ілюзію «волі народу». А підписати ці всі соцопитування і «референдуми» - справа техніки

- У своїх програмах популісти, як правило, не відкидають демократію. Але на практиці, коли популісти приходять до влади, вони часто намагаються підпорядкувати собі якомога більше інститутів або ліквідувати неугодні.

А тепер спробуйте знайти в цих пунктах той, якому б не відповідала нинішня українська реальність.

Ця популістська пошесть накрила весь світ - і цивілізований і не дуже.

ПРИЧИНИ ПОПУЛІЗМУ

- Міжнародна конкуренція вимагає прийняття від влади країн все більш оперативних управлінських рішень. А чим більше управлінських процедур, тим менше вони прозорі. Кожен раз пояснювати все простою і доступною мовою народу дуже складно і часто немає часу

- економічна глобалізація та інновації ведуть не тільки до зростання світової економіки в цілому, а й до посилення нерівності. Найбільше це б'є по низькооплачуваним працівникам, які відчувають особливо сильну конкуренцію. Ну якщо простіше кажучи - по простому народу.

- політичні партії, традиційні політики і держінститути втратили довіру. Якщо ви думаєте, що низький відсоток довіри у народу до Парламенту тільки в Україні - ви не бачили ще цих цифр в Європі! Причини: бюрократичні та неповороткі структури управління і огидні і складні комунікації.

ДО ЧОГО ПРОВОДЯТЬ ПОПУЛІЗМ

1-й варіант - якщо країна з розвиненими демократичними інститутами, то можливості популістів досить сильно обмежені. (Приклад - США). Суд, політичні інституції, які ефективно працюють, держоргани і правоохоронна система, розвинене громадянське суспільство - тримають країну і її економіку на плаву.

2-й варіант - якщо країна недорозвинена в плані демократії. Тобто Україна.

У найбільш радикальному випадку популісти будуть намагатися замінити демократію більш-менш жорсткої диктатурою. Але іноді суспільство і інститути пручаються, і це веде до непередбачуваного громадянського протистояння, часом багаторічного, як в Венесуелі.

В кінцевому підсумку популізм призводить до деградації політичної системи. З політичного процесу вимивається зміст. Партійні програми перетворюються в збірники тупих гасел, а рішення держчиновниками приймаються ситуативно ідіотськими, виходячи з міркувань публічного ефекту або хайпа. Тому довгострокові стратегії розвитку стають неможливими. Країна починає жити на пороховій бочці. Популізм робить політичну систему беззахисною від проникнення радикалів і екстремістів. Наприклад, через референдуми під соусом «так хоче простий народ». Або спочатку вам будуть в усі дірки пхати соцопитування про те, що ви за дружбу з Росією, а потім і результат референдуму підкладуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати