Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прапор

Коментар до однієї рекламної кампанії
26 червня, 14:34

Сьогодні, 26 червня — День кримськотатарського прапора, який став «невід’ємним символом єдності, тяглості поколінь і багатовікової боротьби кримських татар за свою свободу». «Незважаючи на труднощі, ми усі впевнені — невдовзі наші прапори гордо майорітимуть у вільному українському Криму», — наголосив сьогодні президент України Петро Порошенко.

Я можу тільки підтримати його слова.

Кримські татари, які вимушені були поновити боротьбу за право вільно жити на своїй землі через російську анексію Криму, потребують підтримки та допомоги. От тільки на якомусь етапі надважлива акція солідарності із кримськотатарським народом перетворилася на просування двох державних символів, двох прапорів у рамках однієї держави — Україна.

У Статті 20 Конституції України зазначається, що «Державний Прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів». Інших прапорів у держави Україна немає.

Але в день кримськотатарського прапору і якраз напередодні Дня Конституції України в українських державних інституціях стартувала кампанія «Два прапори — одна країна» або, англійською, Two flags — one state, тобто «Два прапори — одна держава». На сторінках держустанов у Facebook розміщуються ролики,змінюються обкладинки — все в рамках акції.

Щобільше — у посольствах України кримськотатарський прапор сьогодні вивішується поруч із державним прапором України. Так, два прапори сьогодні підняли в дипломатичних представництвах України в Польщі, Словенії, Білорусі, Японії, Болгарії, Таджикистані, Бразилії, Росії.

Влада декларує, що таким чином вона демонструє солідарність із кримськими татарами й нагадує світові про анексований Крим. Але комунікаційна кампанія, яку проводить уряд, насправді, одночасно позиціонує Україну як ДЕРЖАВУ, в якої є ДВА РІВНОЦІННИХ ПРАПОРА.

Але синьо-жовтий прапор не є «прапором українського народу». Це — прапор держави Україна.

Тоді як прапор із тамгою є прапором кримськотатарського народу і не є держаним символом.

І використовувати ці два прапора на одному рівні, проводити рекламну кампанія «Два прапори — одна держава» щонайменше некоректно.

Кримських татар треба підтримувати, але, напевно, краще це робити не контраверсійними рекламними кампаніями, а справами, які дійсно можуть наблизити повернення Криму — і кримськотатарському народу, і державі Україна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати