Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Причина № 33

23 лютого, 11:17

В ідеалі, у кожного існує 32 причини, щоб познайомитися із стоматологом, але якщо несила терпіти, то можна ухопити за хвіст причину №33 і зустрітися просто, без причини. Оскільки десь на видноколі вже 8 березня, і поки що начебто свято не скасували, вирішила напівжартома поговорити з профі на відвернуті теми, але ніби не виходячи за рамки зубного ряду. Аби серйозна розмова повністю не затягнула, заздалегідь трохи дізналася про Романа Векленка і зрозуміла, що філософія лікування в цій клініці очевидна — обов’язково врятувати кожен зуб і боротися за нього, якщо існує хоч найменший шанс. «Звісно, цікаві керамічно-титанові та інші ідеї теж ніхто не відкидає, але свій зуб ближче до тіла, — сказав мені Роман, — і, можливо, для вас він найкращий. Ось учора пішов з кабінету об одинадцятій вечора замість дев’ятої. Просто трапився такий зуб-інтриган, що розкушувати його маскування довелося три з половиною години. Зовні він був абсолютно здоровим. Але всередині, під цією своєрідною шкаралупою, майже вже нічого не було, щоправда, ще живий нерв, а отже, й зуб. Заглибившись всередину, окреслив поле битви і, прибравши все непотрібне, не вбиваючи, звісно, нерва, створив новий об’єм із найсучасніших матеріалів і врятував».

— Мене завжди цікавило несерйозне запитання — якщо не виріс зуб мудрості, то я ще молода чи, як би це сказати пристойніше, — дурепа в законі?

Роман уловив зміну тональності в розмові, адже він думав, що будемо лише про серйозне, і, зіскочивши зі свого стоматологічного трону — спеціального стільця у формі сідла, він одразу ж пояснив, що таке розумне пристосування береже хребет лікаря, поліпшує кровообіг, допомагає рукам легко й точно рухатися. Воно вже три роки у нас, а, бачите, як новеньке. Вершник Роман одразу заспокоїв, мовляв, у нього теж не виріс цей непередбачуваний зуб.

— Вважаєш, що нам пощастило, адже в цього екземпляра характер досить підступний. В Америці, приміром, мудрому просто не дають вирости профілактично. Знаючи, що така процедура допоможе уникнути мороки в майбутньому. Зуб мудрості, по суті, той-таки хвіст, в якому людина давно не має потреби. Колись люди вживали дуже тверду їжу, людина була ще кулінарно сліпою, і цей зуб допомагав. Підступність мудрого в тому, що він може зрушити зуби, завдавши багато проблем, спровокувати біль усередині ясен, та й просто завдавати постійного болю. Тим паче, він не додає ні молодості, ні мудрості.

— Ви вмієте заговорювати зуби — і в житті, і сидячи у своєму сідлі?

— Ви зараз точно усміхнетеся, почувши мою відповідь. Перший запис у моїй трудовій книжці після закінчення медакадемії у Дніпрі звучав так — сестра медична, палатна. Я потрапив до щелепно-хірургічного відділення і одразу почав з дуже серйозної школи — навколо працювали великі фахівці. Записувати мене медбратом не можна, це означало б, що я санітар, ось і став сестрою. Довіряли і асистувати, і доглядати хворих, і виконувати всі призначення. Отже, навчався щохвилини. Вважаю, що заговорити зуби хворому, для мене в усякому разі, це переконати, що сам пацієнт теж керує процесом. Це дуже важливо. У житті теж трапляється і жартома, і всерьез заговорювати, а у вас хіба не так? Головне, не лукавити. Ось, скажімо, щодня рекламують десятки зубних паст, які обіцяють, зокрема, яснам всю життєву красу і здоровий вигляд, але, за великим рахунком, повірте, це вдалий маркетинговий хід. Якщо людина не вміє правильно чистити зуби круговими рухами, ніби втираючи пасту в зуб, не користується зубною ниткою, яка прибере бактеріальний харчовий мікс з усіляких потаєних кишеньок у яснах і періодично не працює з чистячим йоршиком і не відвідує лікаря, наприклад у разі кровоточивості, — то доброго результату не варто чекати. Ось бізнес на зубах якраз і постійно заговорює довірливих, а слухати варто лише лікарів, які мають досвід і репутацію.

— Дивно, але у вас не відчувається, що прийшов до клініки. Здається, сиджу в маленькі і затишній кав’ярні з дивовижними прованськими принтами на стінах, з лавандовими пейзажами, навіть фасад так дотепно розписаний, і на вхідних дверях щодня оновлюється жартівливий напис. Це так мило і настрій поліпшує. Хто так вирішив?

— Навіть технік у нас, до речі, один з найкращих у місті, продумавши естетичну реабілітацію і маючи ще одну освіту на рівні художньої школи все бачить іншими очима. Він ніби подумки малює портрет, і результат завжди вигідно відрізняється від багатьох інших — він тонший, втручання лікаря непомітніше, а людина змінюється на очах. Ви маєте рацію — зустріч завжди починається з розслаблення, а, по суті, пейзажі на стінах роблять це ніби за нас. Вони теж заговорюють зуби, а ми лікуємо. В оформленні, звичайно, присутня жіноча рука.

— Скажіть, чому у вас іноземці лікуються, адже заведено вважати, що у них все краще, і, до того ж, страховка їм все або майже все оплачує?

— Стоматологічний туризм виник зовсім не випадково, така тенденція прижилася і навіть зростає. Ось нещодавно працював з англійцем, і він пояснив, що найскромніша пломба на його батьківщині коштує дорожче, ніж одна з найдорожчих і найнадійніших у нас. До того ж він і його друзі відзначили чудову якість виконання. Іноземці їдуть сюди не по матеріали з найвідмінніших міксів, хоч це дуже важливо, але у них все це, як ви розумієте, є в повному обсязі. Вони приїжджають по руки лікаря, техніка. Ось руки і мізки там точно дорожчі, а тут він отримує повний цикл від освічених, творчих і вмілих фахівців, а різницю в ціні вони давно збагнули. До знайомого лікаря, перевіреного роками, потім прислають і своїх знайомих. Ось так — нічого нового. Тільки вчитися доводитися постійно, але мене це й вабить найбільше.

— Карієс, кажуть, приходить уночі. Чому? Адже солодощі ми їмо вдень, увечері, а вночі зуби вже почищені?

— Існує 300 теорій виникнення карієсу, але одне зрозуміло, він — результат життєдіяльності бактерій, а ті дуже люблять солодке. Якщо чищення, зубна нитка і йоршик, він ніби її родич, скажу лишень жартома — з вищою освітою, оскільки захоплює більше і працює ретельніше (не стали звичними в побуті, то вночі у роті для бактерій — бенкет). Уранці карта язика своїм нальотом підтвердить, що вночі бактерії знову гризли імунітет. Карієсу навіть байдуже, чи збережено нерв в зубі, він завжди як у себе вдома, якщо господар дозволяє.

— Навіщо вам мікроскоп, у інших стоматологів я його не бачила?

— Аби ще краще бачити, не напружуючись, помічати будь-який ризик і знешкоджувати ще на підході. Адже ви не забули — моє основне покликання — врятувати, а не негайно пошити зубові інше модне вбрання.

— Які нові двері вам хочеться відчиняти й відчиняти?

— Хоч мені й хочеться сказати щось особливо приємне жінкам, але якщо чесно, майже однаково, але жінки відповідальніші до рекомендацій, і вони, як завважив, навіть після знеболення і певної тимчасової деформації після процедури підфарбують губи. Це так жіночно і симпатично. Природа дуже любить балансуючі механізми і, навпаки, — всіляко прагне усунути будь-який дизбаланс. Я не сперечаюся з природою. У цьому й задоволення.

Ось і виходить, вже додаю від себе, що річ не стільки в розумному, навіть дуже розумному, іноземному сідлі стоматолога, а в ньому — вершнику. Може, підшукати ще причину № 34 для нової зустрічі. Інколи так доречно, коли тобі заговорюють зуби, адже це завжди розповідь, і навіть у непомітної пломби є своя тема. Здається, вловлю її і зрозумію щось нове про себе і без зуба мудрості. Тому, можливо, він і не виріс.

Образився.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати