Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Так кого образив Нищук?

26 листопада, 21:49

Мені вже доводилося писати про цей епізод. Під час прес-конференції, присвяченої возз¢єднанню Німеччини, відповідаючи на запитання одного з журналістів про те, що було найгіршим у її поділі на дві країни, федеральний канцлер Гельмут Коль відповів: «На Сході ми втратили три покоління німців». Чи образив він когось таким «генетичним» пасажем? Напевно, так. Адже тоді, 3 жовтня 1990 року, до ФРН влилися мільйони колишніх громадян НДР і серед них знов-таки мільйони уже колишніх синьогалстучних піонерів-тельманівців, вихованців союзу вільної німецької молоді (аналога  комсомолу), функціонерів СЄПН (аналога КПСС), співробітників політичної поліції штазі та всіляких агентів, у тому числі завербованих у Дрездені молодим радянським «культуртрегером» Володимиром Путіним.

Отже ображених могло бути чимало. Чи вимагав хтось із них або політичних опонентів канцлера його вибачень чи відставки? Ні, таких випадків не було.

І ще один епізод. 1973 року я вперше побував у Вільнюсі. Знайомився з литовським документальним кіно на доручення редакції журналу «Новини кіноекрану», навзамін підготував дві статті для місцевого журналу «Kinas» («Кіно»). І знаєте, що мене сорок три роки тому найбільше вразило у Вільнюсі? Його мешканці спокійно стояли на переходах, чекаючи, коли загориться зелене світло. Ніхто не перебігав дорогу на червоне. У нас і досі перебігають. Іноді навіть гинуть під колесами. Так-от, мені здається, що та терплячість на переходах і вступ до ЄС та НАТО (куди ми тільки прагнемо – та й то далеко не всі) – речі  взаємопов¢язані. Перепрошую, я нікого не образив?

А тепер щодо наших ображених. Ви не замислювалися, шановні, чому «ленінопад» почався із Західної України? Чи не тому, що ця частина нашої держави набагато менше часу в своїй історії перебувала під п¢ятою спочатку Російської імперії, а згодом СССР?

Одразу попереджу: я не придумував назви партія регіонів, я взагалі противник поділу України за будь-якими ознаками. Певен, як і міністр Євген Нищук. Ще в 2002 році я надрукував добірку поезій, в одній з яких рефреном проходили рядки:

Не діліть Україну на Захід і Схід,

Не рубайте її по-живому.

Намагаються розділити нас якраз ті, хто придумали двомовне гасло «Єдина країна/ Единая страна», бо гасло це мало б бути одномовним «Єдина країна» або багатомовним, бо громадянами нашої унітарної держави, крім представників титульної нації, є люди багатьох, а не лише однієї національності. Але це, так би мовити, до слова.

Зробімо однак невеличкий екскурс в історію. Не зупиняючись на деталях, можна констатувати, що до 60-х – 70-х років ХІХ сторіччя, тобто до початку індустріалізації Донбасу, його населення було практично однорідним, українським. Далі в етнічному складі населення відбувалися постійні зміни. Найбільш масштабні в ХХ сторіччі пов¢язані з індустріалізацією, Голодомором 1932-1933 років та повоєнним відновленням Донбасу. В підручниках з історії ще радянського періоду, на авторів яких тоді ніхто не ображався, можна прочитати посилання на постанову Державного комітету оборони від 26 жовтня 1943 року «Про першочергові заходи з відновлення вугільної промисловості Донецького басейну».

Як зазначено в одному з підручників, в розвиток цієї постанови «На відновлення Донбасу з¢їжджалися з усього Союзу. Формувалися робітничі батальйони, молодіжні бригади, задіяні були й військовополонені». Інший автор стверджує: «Бригади з відновлення Донецького басейну формувалися в 12 союзних та автономних республіках, 29 краях та областях».

Свого часу історик Юрій Полидович назвав Донбас «кузнею етнічного знеособлювання». До цього слід додати, що – оскільки чоловіки були на фронті – основну робочу силу складали жінки, підлітки (до робіт дозволялося залучати школярів, починаючи з шостого класу) та – за перевіреною радянською схемою – арештанти, тобто свої зеки і військовополонені. Лише на Луганщині в 1944-1949 роках діяло 6 таборів (загалом 80 табірних відділень). Через нелюдські умови життя та праці арештанти масово вмирали, і небіжчиків негайно заміняли новими в¢язнями.

Більшість цих людей залишилася на Донбасі. Там тепер живуть їхні нащадки. Чи була у них потреба інтегруватися в Україну, вивчати її мову, історію, культуру? Ні, оскільки сама Україна була зрусифікованою республікою в складі СССР. Інша справа, що після проголошення державної Незалежності жоден  президент, жоден уряд України не зробили рішучих кроків, щоб змінити цю ситуацію.

Що ж до самих людей, то якщо старики, які емігрували з СССР ще в 70-і роки минулого сторіччя, примудряються досі жити поза життям загальним і спілкуватися лише в своєму колі на Брайтон-біч чи в Тель-Авіві російською, то що казати про Україну з її «Єдина країна/Единая страна»?

Українській владі давно слід замислитися над тим симптоматичним збігом, що слабкими ланками виявилися саме ті частини України (Крим, Донбас), де українська мова була найбільше занедбана.

Я свідомий того, що Донбас – батьківщина не лише Віктора Януковича, а й передусім Володимира Сосюри, Василя Стуса, Миколи Руденка, Івана Дзюби, Василя Голобородька, мого покійного товариша, видатного перекладача з тюркських мов Миколи Мірошниченка та мільйонів інших достойних людей. А на міністра Нищука образилися передусім ті співвітчизники, які наполегливо намагалися взяти на поруки колишнього парламентського лідера регіоналів Олександра Єфремова. Теж симптоматичний збіг, чи не так?

Сергій Борщевський, письменник

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати