Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Турбота про кошти киян…

Невміння рахувати чи політичні ігрища?
24 жовтня, 16:18

Опалювальний сезон у столиці розпочнеться 25 жовтня. Про це мер Києва Віталій Кличко 23 жовтня заявив в ефірі радіо «Київ»: «Наступний тиждень вже буде холодним, тому післязавтра розпочинаємо запуск системи опалення. Наша система теплопостачання – найбільша в Європі, і для того, щоб вона запрацювала на повну потужність, технологічно потрібно приблизно 10 днів. А починаємо опалювальний сезон 25 жовтня».

Керівництво компанії «Нафтогаз України» негайно відреагувало на цю заяву. На думку компанії, немає сенсу включати опалення в столиці з 25 жовтня через очікувану теплу погоду. «Нафтогаз» запропонував Кличкові вибірково підійти до подачі опалення в столиці, почавши з лікарень і дитячих садків. «Ми розуміємо занепокоєння з приводу температурного режиму в лікарнях і садках, але, можливо, варто підійти до підключення вибірково. Щоб кияни могли заощадити свої кошти й не опалювати повітря», - сказано в повідомленні компанії: «Не хочемо псувати настрій пану Кличку, але, за прогнозом погоди, ще тиждень буде тепла погода. Найближче похолодання наступного вівторка – буде до +8, а вже в понеділок (4.11) прогнозують до +11. До того ж із наступного тижня починаються шкільні канікули й опалювати порожні класи немає сенсу».

Як киянин з шістьма десятиліттями стажу зауважу, що слова столичного мера є правдивими (у нашому будинку на Русанівці навіть не гаряча, а ледь тепла вода з’являлася десь так за тиждень після офіційного ввімкнення опалення), а от репліка «Нафтогазу України» - це типовий «Квартал 95», поки що, правда, без супроводу хору імені Верьовки. Й ось чому. Навіть якщо рахувати день виголошення заяви Кличка, то тепла погода збережеться не тиждень, а п’ять днів – по неділю включно. Назвати «теплим» понеділок, коли прогнозується вдень до +130, у мене, пробачте, якось не повертається язик. І «потепління» 4 листопада (вдень до +110, вночі +30) – це теж поганий жарт. Якою буде середньодобова температура за цього «потепління»? Досить зазирнути на метеосайти та пересвідчитись: вона становитиме +50 (бо крім ночі і дня існують ще і ранок та вечір, коли температура надворі не зависока.

Так, із суто формального погляду (дочекатися, поки мине три доби з середньодобовою температурою нижчою за +80, і тоді вмикати опалення) мер мав право протягнути час до 1 листопада, і тоді вже, після атак мокрого снігу та заморозків (чудова нічна температура – «аж» +10) віддавати наказ. А киян нехай б’ють дрижаки; маються на увазі, ясна річ, пересічні кияни, оскільки чиновники навіть не найвищого ґатунку підтримують тепло у своїх куплених на чесно зароблені (як же інакше!) гроші іншими способами, незалежно від комунальних теплогенерувальних підприємств. Але Кличко не пішов цим шляхом, учинивши як відповідальний посадовець. А от «Нафтогаз»…

Чи то в цій стратегічній компанії офіційні особи не вміють рахувати (віриться слабо) та користуватися Інтернетом? Чи вони так «турбуються» про гаманці киян, що готові їх добряче підморозити, щоб потім на ліки від грипу та застуд вони витрачали куди більше коштів, ніж на оплату опалення за кілька холодних днів? Що це – банальна безголовість чи «гра в чотири руки» з т.зв. «аптечною мафією»? Чи, врешті-решт, ідеться про участь у брутальній політичній грі з метою дискредитувати Віталія Кличка? Мовляв, він витягає кошти з гаманців киян! А якщо скасує початок опалювального сезону 25 жовтня – то він буде виморожувати мешканців столиці! Не кажу вже про те, що стилістика відповіді «Нафтогазу» Кличкові – це щось на кшталт далеко не найкращих реприз «Кварталу 95»…

Звісно, Віталій Кличко має немало ґанджів – як особистих, так і політичних. Але хто на нинішньому владному Олімпі України їх не має? І не просто ґанджів, а таких «заслуг», що у нормальній державі ці персонажі вже стояли б перед спеціальними трибуналами, а потім довго-довго сиділи… Та наразі столичний мер, як на мене, діє правильно. Попри ті брудні політичні ігрища, в які його намагаються втягнути, – і не лише зусиллями «Нафтогазу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати