Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як на кораблі

14 квітня, 14:26
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

В дитинстві у мене було кілька прийомів боротьби із безсонням. Перший — найпростіший, викутатися з ковдри, змерзнути, загорнутися знов і десь поміж тим заснути. Інший, фантазійний, підказала мама. “Коли заплющити очі, то можна літати на ліжку”, сказала вона якось ненароком. З відкритими очима магія не спрацьовувала, а от із закритими я уявляла як пролітаю вузькими вулицями свого дитинства, бачу дахи будиночків і сивих у темряві котів. Під хмари не підіймалася, та й досі не люблю літакових висот. Мою уяву тішило інше — незвичний ракурс звичної бруківки, пухнасті крони дерев чи вогке світло тьмяних ліхтарів. І ні, я тоді не читала Пітера Пена.

У років дванадцять, залюблена в страхітливі вампірські історії чи франкенштейнівські тексти, я теж засинала міцно заплющивши очі, щоб відчувати кордон між видимим і невидимим. Я точно знала, якщо не дивитися — нічого страшного і не побачу. З цим рецептом приходило відчуття спокою і те, що сьогодні часто називають “я в хатці”. Пригадую, як десь під ранок сміттєва машина калатала й перевертала залізні баки, а в моїй уяві то величезний трансформер проходив повз дім на центральну вулицю. І якщо очі не відкрити, він не зазирне до вікна й небезпека мине.

Щось подібне я відчуваю сьогодні, коли думаю про привілей лишатися вдома. У мене теж є мрії, і плани, бажання гуляти й купувати, обіймати друзів і навчати студентів у живій аудиторії. Проте, найбільше моє бажання сьогодні — безпека, а її дарує дім. І я уявляю себе на великому кораблі, який буває штормить від думок і новин. Світ сьогодні перетворився на океан небезпек, і пройти його можна міцно задравши люки. Прибитий дощем цвіт аличі “в ілюмінаторі” натякає, негода стихне і ми знову вийде на берег життя. Але поки, посеред океану, не варто жартувати зі стихією, будьмо як на кораблі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати