Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З ким ви, майстри культури?

06 грудня, 13:54

Тринадцять російських кавалерів ордена Почесного легіону, зокрема два бізнесмени (простий російський мільярдер Михайло Прохоров, в 2007 році затримувався французькою поліцією в Куршевелі за підозрою в організації проституції, але благополучно вийшов сухим з води, і голова Сбербанку Герман Греф), два діячі науки (колишній президент РАН Юрій Осипов і чинний депутат Думи, полярний дослідник Артур Чилінгаров) плюс дев'ять діячів культури (видавець і головний редактор «Нового литературного обозрения» Ірина Прохорова, режисери Павло Лунгін і Андрій Кончаловський, екс-гендиректор Большого театру Анатолій Іксанов, скульптор Зураб Церетелі, диригент Валерій Гергієв, альтист і диригент Юрій Башмет, мистецтвознавець Ольга Свіблова і письменник Віктор Єрофєєв) заступилися за несправедливо переслідуваного співвітчизника.

Ні, це не якийсь дисидент, який постраждав за переконання, і не майстер культури, що знемагає під цензурним гнітом. Це цілком собі добропорядний громадянин, член Ради Федерації і такий же простий російський мільярдер, як і Михайло Прохоров. Звуть його Сулейман Керімов, і опинився він у чіпких обіймах французької юстиції за найстрашніший злочин у Євросоюзі - ухилення від сплати податків. Але в Росії, з точки зору авторів листа, цей злочин серйозним ніколи не вважався. Тому вони просять французьку владу і особисто президента Еммануеля Макрона, щоб ті поводилися з сенатором, виходячи з того, що «його основним принципом є повне дотримання французьких законів».

Але ж французькі правоохоронці якраз переконані у зворотному, а саме в тому, що Керімов грубо порушив французький закон, приховавши від податків сотні мільйонів євро шляхом шахрайських оборудок із надзвичайно дорогою нерухомістю на Лазурному березі. Тому такого роду прохання виглядає дещо дивно. Ще підписанти листа просять, щоб до «в'язня Ніцци» поставилися з «людяністю і гуманізмом, щоб його життя не було в небезпеці, щоб йому було дозволено повернутися до лікарської допомоги, необхідної для підтримки його життя», оскільки в 2006 році Керімов серйозно постраждав в автокатастрофі (зауважимо в дужках, на тому ж Лазурному березі разом із відомою телеведучою Тіною Канделакі) і зараз «його життя підтримується командою лікарів, які забезпечують його постійне комплексне лікування». Відомо ж, французькі звірі погрожують важко хворій людині 10 роками в'язниці.

Щоправда, одночасно кавалери ордена Почесного легіону просять, щоб Керімову було дозволено продовжувати його плідну роботу в Раді Федерації. Але тут мені вбачається деяка суперечливість. Якщо людина така хвора, що саме її життя залежить від узгоджених дій цілої бригади лікарів, то як їй вдається при цьому нести великотрудні обов'язки парламентарія? А ось у французької прокуратури щодо здоров'я Сулеймана Керімова інша думка. Вона вважає, що важка хвороба не завадила мільярдерові незаконно ввести до Франції від 500 до 750 мільйонів євро. Причому ввести готівкою, у валізах. Якщо згадати, що знаменита «ковбасна» сумка з двома мільйонами доларів, вручена міністру Олексію Улюкаєву, важила майже 22 кг, то просто жахнутися можна. Виходить, що Сулейману Абусаїдовичу треба не в лікарні лежати під наглядом лікарів, а призи брати на змаганнях важкоатлетів.

Цікаво, що підписанти мимоволі зізнаються, чому вони так піклуються про Керімова. Виявляється, «незважаючи на значні негаразди його життя, обсяг і ступінь його щедрості в підтримці освіти та спорту, надання медичної допомоги дітям, підтримці гармонійних відносин між релігіями дуже великі». Що ж, дуже підозрюю, що Керімов щедро спонсорував майстрів культури, які підписали листа на його захист. Вони готові поручитися за нього, стверджуючи: «Ми готові надати будь-які інші гарантії, які будуть потрібні для того, щоб забезпечити гідне і гуманне поводження з паном Карімовим». Але незрозуміло, як вони це поручительство забезпечуватимуть, якщо, наприклад, Керімов на час слідства повернеться в Росію, а потім відмовиться постати перед французьким судом. Навряд чи Лунгін з Кончаловським зможуть силою доставити його до Франції. А письменник Віктор Єрофєєв дуже нехитро пояснив, чому він підписав лист на захист Керімова: «Тут неважливо, наскільки ця людина завинила. Важливим є те, що це російська традиція, яка пов'язана з російськими цінностями, з цінностями інтелігенції, вона кличе нас усіх до того, щоб ми стали на бік потерпілого».

Вибачте, але я не розумію, хто тут потерпілий. Такою, очевидно, має вважатися французька держава, що недоотримала десятки, а можливо, і сотні мільйонів євро податків. Але Єрофєєв і його товариші явно не французьку державу захищають. Однак не тільки Франція постраждала від дій Керімова. Не секрет, що майже всі російські мільярдери піднялися на розпилюванні бюджетних грошей. І цілком можна сказати, що ті сотні мільйонів євро, які Керімов возив до Франції, не потрапили російським пенсіонерам, дітям та іншим бюджетникам. Якби в Росії були нормальні правоохоронні органи, вони б поцікавилися, звідки взялися ті сотні мільйонів євро, які сенатор Керімов «відмиває» у Франції. Але ні, російська держава горою стала на захист сенатора. МЗС Росії і прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявили, що докладуть усіх зусиль для захисту його інтересів.

Більшість тих, хто підписав лист, тією чи іншою мірою близькі до Кремля (а без команди звідти лист би не з'явився). Багато з них вже встигли відзначитися на тему «Кримнаш» і підтримати російську військову інтервенцію в Україні і Сирії. І чомусь підписанти з такою пристрастю, з якою вони захищають російського мільярдера, не виступають на підтримку, наприклад, українського режисера Олега Сенцова, який відбуває в Росії 20-річний термін за явно сфальсифікованими звинуваченням. Єдиний помітний виняток тут - Ірина Прохорова. Сумно було побачити її підпис під таким листом. Видно, рідний брат і головний спонсор дуже переконливо попросив, і відмовити вона не змогла.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати