Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зелена екскурсія або чи виживе оаза дикої природи серед міста?

17 травня, 14:21
МАРТИН ЗВИЧАЙНИЙ

Статтею про те, як у центрі Сінгапуру зберегли зелену оазу для споглядання та відпочинку нікого не здивуєш. Я ж спробую здивувати й розповім вам про невелику зелену мандрівку центром Луцька.

ЧЕРЕПАХА БОЛОТЯНА

«Чи виживе оаза дикої природи серед міста?» - таку назву екологічно-орнітологічну екскурсію нетрями кічкарівських ставків та заплав річки Омелянівка дали її чудові організатори — Павло Савчук, Максим Нечипорук та Юлія Грицюк. 3,5 кілометри маршруту пролягали поруч урбанізованого центру міста посеред закинутих іще з 90-тих років ставків рибного господарства. Залишені без уваги людини, вони поступово перетворилися на ідеальне природне середовище для десятків видів пташок.

КРЯЧКИ РІЧКОВІ

Усе почалося з мартинів, так-так, є така пташка, яку часто помилково називають чайкою. Винахідливі мартини оселилися у покинутих хатинах ондатр і уже сьогодні їх міське гоготання відповідає усім стандартам приморського узбережжя. На початку екскурсії я отримала завдання (і разом із тим щиру дитячу радість) – записувати усі види, які нам вдасться помітити й сфотографувати. За дві години мандрівки ми зустріли: мартина звичайного, лиску, припутня, крячка річкового, лебедя-шипуна, крижня, пірникозу велику, горлицю садову, ластівку сільську, вівчарика-ковалика, сороку, кропив'янку чорну, очеретянку велику, бугайчика, курочку водяну, плиску білу, чаплю сіру, стрижа серпокрильця і все це – майже у центрі Луцька! Траплялися на шляху й болотяні черепахи, жаби-кумки, ондатри, які виявляються можуть затамовувати подих під водою аж на 20 хвилин ну і здивовані мешканці сусідніх будинків, які не звикли до такої екскурсійної уваги.

ЛИСКА

У Луцьку, як у місті річковому й вологому, особливо добре почуваються бобри. Відсутність природних ворогів та сприятливі природні умови призвели до того, що справжні архітектурні шедеври цих небезпечних будівельників можна зустріти скрізь, навіть у центральному парку. Цікавий факт: у минулому українці споживали м'ясо бобра навіть у піст, адже традиція визнавала його рибою!

ОЧЕРЕТЯНКА ВЕЛИКА

Окрім краси та відпочинку ці місця слугують важливими міграційними коридорами для сотень видів. Бездумна людська поведінка, меліорація, надмірна індустріалізація, неощадливе споживання ресурсів та і просто, зайвий поліетиленовий пакет поступово руйнують складний механізм життя на Землі. Адже кожна пташка, жаба чи олень – не просто тварина, а важливий елемент у планетарних процесах, про збалансовану структуру яких ми й гадки не маємо. Тому, іноді варто просто не заважати, а природа поверне своє, як от на закинутих ставках у центрі Луцька.

ПІРНИКОЗА ІЗ ПТАШЕНЯТАМИ

Висловлюємо щиру подяку організаторам екскурсії - відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи у Ківерцівському національному природному парку "Цуманська пуща" й особисто Павлу Савчуку, Максиму Нечипоруку та Юлії Грицюк.

КРЯЧОК РІЧКОВИЙ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати