Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Життя усередині галюцинації

Коли треба злякати росіян Україною, кличуть...
10 січня, 20:26
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Людина, яка звикла черпати інформацію про світ з кількох джерел, до того ж яка намагається ці джерела перевіряти на брехливість, стикаючись із росіянином, чий мозок заповнений продуктами життєдіяльності телевізора, впадає у ступор і цілковиту безпорадність. Саме це сталося, коли до програми «60 минут» від 9.01.2019 запросили за віддаленим зв’язком зі США колишнього американського посла в Україні Джона Гербста.

Американський дипломат, що з’явився на екрані студії, намагався пояснити росіянам, якою огидною видається нескінченна брехня їхньої влади і телевізора про те, що на території Донецька немає російських військовиків, а в боях під Дебальцевим та Іловайськом влітку 2014 року регулярну армію України розгромили «трактористи, озброєні старою зброєю».  Мешканці студії «60 минут» за цих слів обурено загули, а ведучий Попов одразу ж скомандував вимкнути американцеві звук і заявив, що сам особисто був улітку 2014 року під Дебальцевим і жодних російських військовиків не бачив. Коли Герстові на хвилинку знову увімкнули звук, американський дипломат виголосив: «Це просто нісенітниця, і соромно вам! Ви не дотримуєтесь їхніх кордонів!», після чого йому знову вимкнули звук, а Скабєєва глумливо попрощалася з американцем, який беззвучно відкриває рота: «Риторика агресивна, а знищити Росію не вдалося! Спасибі!». Коли і за яких обставин американський дипломат Джон Гербст виношував плани знищення Росії, Скабєєва не уточнила, але оскільки Гербст не встиг нічого відповісти, телеглядачі мали переконатися, що стали свідками чергової вікторії Росії і Скабєєвої над злісною Америкою.

Головною темою цього випуску «60 минут», як, утім, і більшості політичних програм у році, що розпочався, була Україна. Людина, яка мешкає в Росії і отримує інформацію про світ здебільшого з телевізора, переконана, що вся територія України зараз охоплена полум’ям фашистських факельних ходів та палаючих покришок, а за будь-яке слово, виголошене російською мовою, в цій країні можуть у кращому разі побити, а в гіршому вбити. Для підтримки і зміцнення цієї картини світу в головах співвітчизників Скабєєва з Поповим практично всю годину, поки тривала програма, показували на екрані у студії якусь факельну ходу, а Скабєєва скорботно заявила, що українці більше не відзначають Новий рік, оскільки їх цього дня змушують святкувати день народження Степана Бандери.

Коли треба злякати росіян Україною, кличуть на допомогу Ірину Фаріон. Ось і в цій програмі глядачам показали Ірину Дмитрівну, яка пояснила, як треба чинити з тими громадянами України, які розмовляють російською мовою. «Нічого не маємо наміру їм пояснювати, просто знімаємо черевика і б’ємо по обличчю», — повідомила Ірина Фаріон. «Навіщо ви її піарите? Цю дівчинку в Україні ніхто не знає!» — обурився український експерт Олександр Охріменко, але його ніхто не слухав, а аудиторія «России 1» дістала чергову ін’єкцію українофобії. Про те, що Ірина Фаріон ось уже п’ять років нікого, крім себе, в Україні не представляє, оскільки на парламентських виборах 2014 року посіла у своєму окрузі третє місце і не здолала п’ятивідсотковий бар’єр, глядачів «60 минут» не повідомили.

Крім відсутності Нового року і наявності Ірини Фаріон, громадян України спіткало ще багато різних бід. «Українські жінки ніколи не побачать російських чоловіків!» — трагічно вигукнула Скабєєва щодо рішення прикордонної служби України заборонити в’їзд громадянам Росії чоловічої статі віком від 16 до 60 років. Скабєєва явно спробувала поставити себе на місце українських жінок і уявила, як їй було б важко, якби їй заборонили бачити російських чоловіків. А оскільки багато, якщо не більшість жінок на планеті ніколи в житті не зустрічали жодного російського чоловіка, то, на думку Скабєєвої, всі вони глибоко нещасні.

Ще про одну українську біду повідав Володимир Олійник, колишній український парламентарій, який з 2014 року мешкає у Москві у зв’язку з кримінальним переслідуванням в Україні. Цією бідою, на думку Олійника, є президент Порошенко, який, за даними Олійника, «антисеміт, русофоб, венгрофоб та українофоб». «Ці негідники»,      — обурювався Олійник, певно, маючи на увазі Порошенка та його оточення, — «пропонують нам читати не Новий заповіт, а Старий: око за око — зуб за зуб». Коли і за яких обставин антисеміт Порошенко зробив Олійнику таку огидну пропозицію, український політик-утікач не уточнив, але глядачі «России 1» ще раз переконалися, що від цього Порошенка можна чекати будь-яких прикрощів.

Ліберал Борис Надєждін, якого завжди запрошують задля того, щоб продемонструвати росіянам зрадницьке єство російського лібералізму, вирішив цього разу заступитися за Україну і спробував розвіяти міф про те, що вся українська політика керована з-за океану. «Президента України обирає український народ!» — заявив ліберал Надєждін і, здається, сам трохи злякався власної сміливості. «Який український народ може обрати президентом Порошенка за рейтингу шість відсотків?» — дав відсіч зрадницькій вилазці ліберала Надєждіна ведучий Попов. Євген Попов через свій ніжний вік, певно, не пам’ятає, як 1996 року Борис Єльцин став президентом, маючи на старті рейтинг саме шість відсотків. А крім того, уява ведучого «России     1» не дає  йому змоги уявити собі ситуацію, за якої чинний президент може програти вибори. І те, що в Україні це відбувається регулярно, свідомість Євгена Попова, спотворена життям в російському телевізорі, відкидає як факт неістотний, і Попов продовжує переконувати себе і глядачів, що жоден народ нікого й ніколи не обирає.

Та галюцинація, в якій живуть мешканці російського телевізора, створює вельми стійкі, практично незмінні уявлення про світ. Європа         — розвалюється і гине від бездуховності. Англійка — паскудить. США хочуть правити світом, але Путін їм не дає змоги, тому американці хочуть знищити Росію. З Україною теж все просто і зрозуміло: нацисти і бандерівці окупували добрих, але довірливих наших братів. А ще в Україні постійний голод і холод. Нічого не виробляється, і Україна живе лише за рахунок того, що «краде російський газ». Коли мешканець російського телевізора стикається з фактами про життя реальної України, він впадає у ступор. Саме це сталося у студії «60 минут», коли український експерт Олександр Охріменко почав наводити реальні цифри про економіку України. Треба було бачити обличчя Попова і Скабєєвої, коли Охріменко повідомив, що за перше півріччя українських експорт IT-посліг зріс на 29 відсотків і перевищив $ 1,5 мільярда.

«Що це за послуги і кому ви їх надаєте?» — недовірливо запитав Попов. — «Створюємо програмні продукти, а продаємо по всьому світу, зокрема до США», — спокійно відповів Охріменко. І ця спокійна відповідь зруйнувала галюцинацію, створену телевізором. Це тривало лише кілька секунд, потім галюцинацію було відновлено. Але стало виразно видно, що всі ці галюцинації путінізму миттю зникнуть за найменшого подиху свіжого вітру, як це сталося з галюцинацією комунізму в минулому столітті, коли Михайло Горбачов трохи прочинив кватирку.

P.S.
Від редакції. Наш автор з Москви Ігор Яковенко постійно пише про те, що російський телевізор давно перетворився на потужну зброю пропаганди, що жодним чином не стосується журналістики. У ролі «набоїв» російське ТБ не гидуватиме ні фейками, ні маніпуляціями. І вже тим паче не прогавить можливості використати радикальні публічні заяви наших громадян. Цей погляд зі  сторони — неприємний, але необхідний, щоб не забувати про токсичність російського ТБ.
 
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати