Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Філарет: Московський патріархат після надання УПЦ Томосу має перейменуватися

01 серпня, 22:23
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, "День"

Після надання Томосу Українській православній церкві частина Московського патріархату, яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має змінити назву на Російська православна церква в Україні.

Про це заявив в інтерв’ю “Прямому” предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

“Звичайно, частина Московського патріархату не приєднається до цієї української церкви (Помісна Українська православна церква після отримання Томосу — ред.). А оскільки вони не приєднаються, то вони не повинні називатися українською церквою. Вони мають право на своє існування в Україні нарівні з іншими церквами, нарівні з Українською православною церквою. Тобто, закони українські дають право на свободу всім. Але називатися ця церква повинна Російською православною церквою в Україні”, - сказав він.

Водночас патріарх висловив переконання, що переважна більшість парафій УПЦ МП не захочуть бути російською церквою “і тому приєднаються до Української православної церкви”.

“Бо зараз Київський матріархат називають неканонічною церквою. Чому неканонічна? А тому, що немає молитовного єднання з іншими церквами. А коли ми будемо мати цей Томос, то ми таким чином входимо в молитовне єднання з іншими православними церквами. Але це не все. Наслідком Томосу буде те, що переважна більшість єпископів, духовенства і парафій Московського патріархату приєднаються до цієї Української церкви. І таким чином в Україні утвориться одна помісна православна церква”, - заявив предстоятель УПЦ КП.

Він також нагадав, що ряд архієреїв Московського патріархату підписали звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос на автокефалію Українській православній церкві: “Тобто архієреї Київського патріархату, автокефальної церкви – всі підписали таке звернення. Кожен окремо. І біля десяти архієреїв Московського патріархату. Але архієреї Московського патріархату імена свої не називають. Чому? Бояться, що якщо не буде Томосу, то їх покарають. І тільки два назвали – це архієпископ Олександр Драбинко і черкаський митрополит Софроній”.

Предстоятель УПЦ КП також зазначив, що жодного примусу приєднуватися до Київського патріархату немає, щоб не розпалювати релігійну ворожнечу і “не давати привід Москві втручатися в наші справи”. “Але, незважаючи на все це, на сьогодні Київський патріархат підтримує від 40 до 44% населення України. Тоді як Московський патріархат підтримує 20-24%. Це не наші дані. Це дані тих інституцій, які займаються цим дослідженням”, - наголосив він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати