Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У містечку Бар запрацював театр з незрячими та слабозорими акторами у головних ролях

01 жовтня, 16:45

«Театр Рівності» започаткували театрали Барського МХАТу. До проєкту залучені слабозорі люди із Барського УТОСу. Під керівництвом режисеру театру Іриною Дєдовою вони працюють над постановкою літературно-мистецької композиції «Кохання, як воно є» за творами вінницької поетеси Світлани Травневої. Закритий передпоказ запланований на 15 жовтня. За результатами проєкту буде створена відео та аудіо версія постановки. Крім того, як повідомляє Ірина Дєдова, за створеною літературно-музичною картиною вийде книга з елементами друку шрифтом Брайля.

«Ще на початку цього року наш театр – Барський МХАТ спільно з Барською міською радою подали проєкт до Українського культурного Фонду. Крім нас було ще 155 заявок на тематику «Інклюзивне мистецтво», серед яких наша ідея набрала найбільше балів. На її втілення у життя ми отримали грант розміром понад 400 тисяч гривень», – розповідає Ірина Дєдова.

У Барі мешкає 150 незрячих та слабозорих людей. На кастингу відібрали п’ятеро людей. Це три жінки та двоє чоловіків віком від 35 до 65 років. Як каже Ірина Дєдова, вони прекрасно вжилися у літературно-мистецький жанр. Театральне мистецтво опановують з командою театралів. Крім того, з ними працює психолог, адже головною концепцією проєкту є соціалізація незрячих через театральне мистецтво.

«Кожен з акторів-аматорів словом втілює у життя різні історії кохання. Усе це відбувається під музичний акомпанемент. Якби вистава відбувалася у залі для глядача, то ми б ще залучити квадрозвук. Це спеціальна технологія, яка дозволяє навіть у суцільній темряві відчувати об’ємно кожен звук та рух на сцені. Однак через карантин «живої» прем’єри не буде, презентацію проведемо в онлайн режимі. Відео буде розміщене у вільному доступі, тобто його переглянути зможуть всі охочі», – резюмує Ірина Дєдова.

Як писав «День» (№ 200 – 201 за 30 жовтня 2019 року), торік Барський МХАТ отримав 377 тисяч від УКФ на постановку вистави «Сто тисяч». У цій театральній постановці були задіяні учасники АТО, волонтери та члени їхніх родин. Із цією виставою театр здійснив всеукраїнський гастрольний тур, проїхавши 3,5 тисячі кілометрів від Сходу до Заходу.

Олеся ШУКЕВИЧ, Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати