Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Стамбулі науковці дослідили підземелля Святої Софії

03 серпня, 13:40

Турецькі науковці провели дослідження підземних систем водостоків Святої Софії в Стамбулі та вивчили можливість відновлення їхнього функціонування.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію, розповсюджену науковцями університету Фатіх Султан Мехмет, які проводили дослідження.

«Нам слід думати про ці тунелі, як про судини. Якщо ці канали можна буде відновити та налагодити повторне функціонування, ми дамо змогу будівлі дихати», - сказав доцент факультету архітектури та дизайну Хасан Фират Дікер.

Проєкт дослідження підземних споруд Святої Софії розпочався в період, коли вона мала статус музею. Вчені тоді виявили близько 900 метрів підземних водостоків та споруд, система яких розміщена у підземному просторі під Святою Софією. Завдяки цій системі здійснюється вентиляція будівлі, що захищає від надмірної вологості.

«Ми здійснили ренгологічне дослідження. Окрім вже відомих водостоків, нам також вдалося дістатися до місць, в які раніше не можна було потрапити. Ми знайшли нові підземелля», - розповів науковець.

За його словами, якщо існуючі комунікації розчистити, то споруді непотрібне жодне штучне кондиціонування повітря.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати