Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дмитро Кулеба звернувся до Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ: РФ повинна вивести війська та припинити агресію проти України

03 грудня, 16:19

Збройна агресія РФ проти України продовжує посідати провідне місце в переліку викликів безпеці, а також грубо порушує принципи та зобов'язання РФ у рамках ОБСЄ, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму виступі на дводенному засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у четвер у Тирані.

"Ми ніколи не визнаємо порушення свого суверенітету та територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах. Росія має припинити агресію проти України, забрати війська та найманців з території України та повністю виконати Мінські домовленості", - наголосив міністр.

Як повідомляється на сайті українського зовнішньополітичного відомства, Кулеба запевнив, що Україна залишається відданою мирному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту, і цьогоріч чітко продемонструвала це своїми активними практичними кроками у рамках "нормандського формату" та роботи Тристоронньої контактної групи.

"Необхідно відновити повагу до базових принципів і зобов’язань ОБСЄ. Потрібно продовжувати тиск на Росію, аби змусити її змінити поведінку", - зазначив міністр.

Глава українського зовнішньополітичного відомства виокремив особливо важливу роль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка фіксує незаконну військову активність Росії на тимчасово окупованих частинах Донбасу: "Спостерігачі СММ ОБСЄ продовжують фіксувати зразки найновішого російського озброєння на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Безпілотники місії продовжують виявляти факти незаконного ввезення воєнної техніки з Росії на суверенну територію України через неконтрольовану ділянку російсько-українського державного кордону. Росія наполегливо перешкоджає цьому моніторингу".

Кулеба представив державам – учасницям ОБСЄ ініціативу "Кримська платформа", покликану сприяти координації міжнародних зусиль з деокупації Криму, та закликав російську сторону продемонструвати волю до врегулювання конфлікту, зокрема у рамках "нормандського формату" і ТКГ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати