Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цього року держава профінансує науку на 6 млрд гривень

04 січня, 13:19
Фото МОН України

На фінансування науки в Україні передбачено 6,1 млрд грн у 2018 році. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

"Цього року фінансування науки в Україні збільшилося на понад 30% - з 4,7 млрд грн у 2017 році до 6,1 млрд грн у 2018", - йдеться в повідомленні.

Вказується, що найсуттєвіше зросло фінансування Національної академії наук – на понад 38%. Водночас кошти на університетську науку збільшилися лише на 12,3%.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що зараз основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка не залежить від МОН і розпоряджається своїм бюджетом самостійно.

"Так, у 2017 році у її розпорядженні було 2 млрд 719 млн гривень. Для порівняння, фінансування на науку, яким розпоряджається МОН, а це є фінансування на університетську науку, становило всього 621,5 млн гривень. Водночас частина цих коштів йде на конкурсне фінансування наукових проектів, яке можуть також  вигравати інститути НАН. Таким чином університетська наука, за яку відповідальне МОН, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку", – зазначила Гриневич.

Крім того, в повідомленні йдеться про те, що важливою новацією в бюджеті 2018 року є те, що для НАН відкрито нову програму "Підтримка розвитку пріоритетних напрямів досліджень". На її реалізацію у бюджет закладено 500 млн грн.

Нагадаємо, у бюджеті на 2018 рік, який 7 грудня ухвалила Рада, передбачено 61,3 мільярда гривень субвенції на освіту, що майже на 11 мільярдів більше, ніж у бюджеті минулого року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати