Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США уважно стежитимуть за розслідуванням смерті глави Білоруського дому в Україні, - Держдеп

04 серпня, 10:28
Фото: Shutterstock

Сполучені Штати уважно стежитимуть за розслідуванням смерті глави Білоруського дому в Україні Віталія Шишова.

Як передає Укрінформ, про це заявив у вівторок речник Державного департаменту США Нед Прайс на пресбрифінгу.

«Ми глибоко засмучені повідомленнями про трагічну загибель пана Віталія Шишова. Ми продовжуватимемо уважно стежити за розслідуванням українською владою причини його смерті» - сказав він.

За словами Прайса, Шишов був «важливим членом білоруського громадянського суспільства», який через «репресії проти журналістів, громадянського суспільства, політичної опозиції, спортсменів і простих громадян з боку режиму Лукашенка був змушений жити за межами своєї країни».

США рішуче засуджують жорстокі репресії, у тому числі «транснаціональні», з боку режиму Лукашенка, додав речник Держдепу.

Він нагадав, що останнім часом сталися «тривожні інциденти такого роду», зокрема примушення до посадки літака авіакомпанії Ryan Air та нещодавня ситуація на Олімпійських Іграх (коли білоруську спортсменку Христину Тимановську намагалися силоміць вивезти з Токіо до Білорусі, - ред).

«Ми ще раз закликаємо до припинення репресій, негайного звільнення всіх політичних в'язнів, справжнього діалогу з опозицією й громадянським суспільством і вільних та справедливих виборів з міжнародними спостерігачами», - зазначив Прайс.

Щодо загибелі Шишова він також порадив журналістам звернутися по коментарі до української влади.

Як повідомлялося, 3 серпня в Києві в парку знайшли повішеним громадянина Білорусі Віталія Шишова, який зник у понеділок, 2 серпня.

Поліція почала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) і буде перевіряти всі версії, у тому числі версію вбивства, замаскованого під суїцид.

«Білоруський дім в Україні» заявив, що за Шишовим велося стеження.

У Міжфракційному депутатському об'єднанні «За демократичну Білорусь» вважають, що міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повинен взяти розслідування смерті керівника «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова під особистий контроль, оскільки до цього можуть бути причетні білоруські спецслужби.

Як повідомляється на сторінках «Білоруського дому в Україні» в соцмережах, Шишов переїхав в Україну восени 2020 року після участі в протестах у Гомелі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати