Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рада попередньо підтримала посилення відповідальності за злочини проти журналістів

04 листопада, 20:43

Народні депутати Верховної Ради у першому читанні підтримали посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за злочини проти представників засобів масової інформації.

За проєкт закону №3633 проголосували 305 народних обранців, інформує hromadske.

Ініціатором законопроєкту виступив депутат Андрій Кожем’якін. Документ, зокрема, передбачає збільшення штрафів за перешкоджання журналістській діяльності.

Так, за вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, відмову журналісту в доступі до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем депутати хочуть запровадити штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 гривень), арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі на термін до 3 років.

А ось за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста відповідальність серйозніша — штраф від 17 до 34 тисяч гривень, арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі до 4 років.

Якщо такі дії вчинив посадовець, використовуючи своє положення, або група людей за попередньою змовою, то розмір штрафу становитиме від 34 тисяч до 51 тисячі гривень, обмеження свободи на термін до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років або без такого.

Також законопроєктом парламентар пропонує передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством журналісту та знищенням чи пошкодженням майна представнику медіа, його близьким родичам або членам сім’ї, а також за умисне заподіяння журналісту побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень.

За такі злочини буде передбачене позбавлення волі на термін від 7 до 14 років за погрозу вбивством, насильством, знищенням або пошкодженням майна журналіста, а також його близьким родичам або членам сім'ї.

Депутати ще мають остаточно підтримати законопроєкт у другому читанні, а потім його повинен підписати президент Володимир Зеленський.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати