Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для киян створили опитування для вирішення майбутнього Гостинного двору

04 грудня, 19:24
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, "День"

Для мешканців та гостей Києва столиці запустили опитування щодо того, яким вони бачать майбутнє Гостиного двору на Контрактовій площі.

Про це у Facebook повідомив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації Юрій Тацій, передає "Суспільне".

Зокрема, автори опитування цікавляться думкою громадян про те, що саме має бути у Гостиному дворі після його реставрації, а які об’єкти краще не розташовувати у ньому.

"Результати голосування Міністерство культури та інформаційної політики використає для того, щоб розробити деталізовану дорожню карту реставрації Гостиного двору", — написав Тацій.

Взяти участь в опитуванні можна тут. Проголосувати можуть не лише кияни, а й ті, хто проживає у столиці або часто її відвідує. Чиновник нагадав, що 2011 року будівлю Гостинного двору позбавили статусу пам’ятки архітектури, а цьогоріч повернули цей статус. Наразі Мінкульт в рамках програми "Велика реставрація" планує упорядкувати будівлю та створити у ній "простір, який потрібен киянам".

Гостинний двір у Києві — монументальний торговий комплекс на Контрактовій площі на Подолі, частково зведений у 1809-1813 роках за проєктом архітектора Луїджі Руска. Перебудований у 1828-1833 роках за проєктом Андрія Меленського, та наприкінці ХІХ століття. Знесений та відбудований заново за раннім проєктом Руска архітекторкою Валентиною Шевченко у 1983-1990 роках. У 2013 році була розпочата масштабна реконструкція за проєктом Андрія Миргородського.

26 квітня 2012 року депутати Київради надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою ПАТ "Укрреставрація" для реконструкції будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Через це у Гостинному дворі відбулись акції протесту.

У 2013 році голова КМДА Олександр Попов повідомив, що за рішенням Міністерства культури Гостиний двір та ще 30 будинків історичного Подолу набули правового статусу комплексу пам’яток містобудування місцевого значення. За його словами, тепер Гостиний двір буде не реконструйовано, а реставровано.

У червні 2014 року Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостиного двору під протиправну реконструкцію будівлі. Реставраційні роботи в Гостинному дворі тривають з зими 2013 року, до нині будівля стоїть без даху та вікон.

З 2018 року столична влада очікує на передачу Гостинного двору у власність громади. У лютому 2021 року мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду з проханням передати Гостинний двір громаді столиці для створення у ньому музею. З аналогічним проханням до прем'єр-міністра Шмигаля звернувся й міністр культури Олександр Ткаченко.

У березні Департамент охорони культурної спадщини КМДА подав позов в Окружний адмінсуд Києва до Фонду держмайна щодо охоронного договору на будівлю Гостинного двору. Того ж місяця Верховний суд повернув касацію ФДМ, зобов'язавши укласти охоронний договір і провести термінові протиаварійні роботи у будівлі Гостинного двору.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати