Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна відкине будь-які домовленості щодо розблокування портів, якщо не враховують її інтереси, – заява МЗС

07 червня, 20:52
Фото Руслана Канюки, "День"

Україна наголошує на необхідності дієвих гарантій безпеки для відновлення судноплавства, які мають бути надані шляхом постачання зброї для захисту узбережжя і залучення сил третіх країн для патрулювання акваторії Чорного моря.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

МЗС зазначило, що Україна докладає максимальних зусиль для розблокування морських портів з метою запобігання світовій продовольчій кризі і наразі спільно з ООН та партнерами опрацьовує можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції.

«Враховуючи нещодавній ракетний удар рф по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати планів росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства», - підкреслюється у заяві.

Міністерство зауважило, що такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз з моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря.

Зовнішньополітичне відомство також наголосило, що цінує зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів, зазначивши водночас, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та росією.

«При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», - акцентувало МЗС.

Крім того, міністерство звернуло увагу на те, що Україна вже розпочала постачання зерна на світовий ринок вантажівками, залізницею та річковим транспортом, але комплексно вирішити це питання, наголосили дипломати, можна лише розблокувавши українські порти.

МЗС також закликало усіх зацікавлених партнерів разом з Україною зосередити зусилля на пошуку збалансованого рішення, яке зніме російську блокаду з портів і при цьому передбачатиме чіткі безпекові гарантії для українського чорноморського узбережжя та відповідних гуманітарних коридорів.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. У результаті агресії та запровадженої росією морської блокади в портах України були заблоковані понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина усього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати