Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі триває виставка пам’яті Сергія Нігояна

07 серпня, 16:08
Фото Марина САРКІСЯН

У Дніпрі в Національному історичному музеї ім. Дмитра Яворницького проходить виставка картин, присвячена пам’яті Героя України Сергія Нігояна. Автором представлених творів є українська художниця з вірменським корінням Марина Саркісян.

У рідне місто Сергія Нігояна виставку привезли до річниці з дня його народження. 2 серпня герою Небесної Сотні мало б виповнитися 24 роки.

Виставка включає 36 робіт: 14 – стилізовані зображення вірменських пам’ятних кам’яних хрестів – хачкарів, вписаних у петриківський розпис, решта картин виконана в жанрі петриківського розпису. «Петриківка – це душа України, а хачкари – серце Вірменії», – говорить Марина Саркісян. Художниця пояснює, що хачкари – це не просто кам’яні хрести, які раніше встановлювали замість церков. Насамперед, хачкари – духовність вірменського народу.

Крім того, в експозиції представлений портрет Сергія Нігояна, який авторка в майбутньому планує передати до Музею воїнів небесної сотні в Києві. «Цей портрет я писала з відкритим серцем і душею. Він народився на одному диханні – всього за два дні. У процесі створення я молилася Богу, подумки спілкувалася з Сергієм, дякувала йому за мужність», – розповідає майстриня петриківського розпису.

Задум об’єднати вірменську та українську культури виник у Марини Саркісян ще до революційних подій, але саме загибель Сергія Нігояна стала потужним поштовхом до створення циклу картин. «Вірменам хочеться показати українське мистецтво, а українцям – вірменське», – говорить художниця і зізнається, що дуже хоче, аби у майбутньому її роботи побачили й у Вірменії.

У Дніпрі виставка «Вінок безсмертя» триватиме до 10 серпня, а вже 12 серпня її можна буде відвідати у Петриківці, проте експозиція носитиме іншу назву – «Українська душа з вірменським серцем». «Ця назва відображає мене як художника і ,звичайно, Сергія, який також був українцем вірменського походження», – пояснює авторка робіт.

Показ виставки заплановано й в інших містах. Так, восени – у Переяславі-Хмельницькому. «Ми вже отримали запрошення в Дружківку Донецької області. Також йдуть розмови про продовження виставки не лише на території України, а й за кордоном», – розповідає Марина Саркісян.

Марина БАРБА, фото Марина САРКІСЯН

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати