Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цими вихідними UA: КУЛЬТУРА покаже українську кінокласику студії ім. Довженка

07 серпня, 12:05

Цими вихідними, 8 та 9 серпня, суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже українські фільми, зняті на кіностудії імені Олександра Довженка. У суботу дивіться комедію «Сватання на Гончарівці», а в неділю біографічний фільм про видатного українського письменника — «Іван Франко». Початок сеансів о 18:45.

Про це повідомляє UA: Суспільне мовлення.

П’єса Григорія Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці» вже давно стала класикою української літератури, за мотивами якої режисер Ігор Земгано зняв однойменну стрічку. Соціально-побутова комедія занурює глядачів у реалії сільського життя першої половини XIX століття. Уляна безтями закохана в Олексія, однак він кріпак. Батькам Уляни, Одарці й Прокопу, пропонують засватати їхню доньку за Стецька. Ця ідея їм не до вподоби, бо всі знають, що Стецько — хлопець невеликого розуму, але багатий. Урешті вони вирішують погодитися, проте це зовсім не влаштовує Уляну й Олексія.

Фільм режисера Тимофія Левчука «Іван Франко» розповідає історію життя й боротьби письменника за справедливість. 1878 року 22-річного Івана Франка австро-угорська влада звинувачує в соціалізмі й засуджує до короткого ув’язнення. Франко повертається на волю, однак від нього й побратимів усі відвертаються. Львівський університет відраховує юнака, а «Просвіта», де він робив свої перші кроки як літератор і популяризатор науки, більше не хоче мати справу з тим, хто «сидів». Та ці негаразди лише загартовують, адже попереду довгий шлях боротьби за справедливість.

Нагадаємо, телеканал UA: КУЛЬТУРА щотижня показує тематичні добірки стрічок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати